WEBA – 14/07/2009

Beschrijving van de reclame

De spot, gerealiseerd onder vorm van een tekenfilm, toont een koppel op een bed.
De vrouw : Ah mon amour, je t’ai si longtemps attendu.
De man : Oui, moi aussi, ma chérie.
V : Viens vite dans ‘mein’ petit lit, je vais te soigner.
M : Ouh là, attend un peu.
V: Quoi ?
M : Ton lit ça vient bien de chez Weba.
V : De Weba ? Ah mais non, de chez…
M : Ah non, désolé, tu ne crois quand même pas que je vais coucher dans un lit étranger.
V: Oh mais, Oh mais…
Daarna zien we een bed met het Weba personage tussen een koppel en de tekst « Les clients ne s’y trompent pas » (+ voix off : Soldes chez Meubles Weba à Mons Quaregnon). Daaronder, het logo en de site van Weba. Daarna verschijnt het woord « soldes ».

Motivering van de klacht(en)

De klager vindt de TV spot choquerend en onfatsoenlijk.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder is verrast dat dergelijke reclame nog altijd iemand kan choqueren, maar men kan alleen maar vaststellen dat dit wel degelijk het geval is. De adverteerder denkt dat men zich gemakkelijk realiseert dat het gaat over veeleer gemoedelijke humor. Het doel van dergelijke reclame is uiteraard niet om te choqueren maar veeleer om iemand aan het lachen te brengen.

De adverteerder is van mening dat als er (een) andere negatieve reactie(s) zouden zijn, hij zich genoodzaakt ziet om deze clip niet meer uit te zenden en in de toekomst elke andere gelijkaardige allusie in het kader van een nieuwe clip te vermijden. Deze censuur zou jammer zijn, maar noodzakelijk wetende dat ethiek een parameter is die WEBA niet verwaarloost.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot, gerealiseerd onder vorm van een tekenfilm, een aangeklede vrouw en man op een bed weergeeft. De vrouw heeft een Duits accent.

De Jury is van mening dat deze spot niet erg stijlvol is en dat het een zware humor bevat, maar de spot bevat geen enkel visueel element dat ingaat tegen de huidige normen. De Jury is eveneens van mening dat de spot geen stereotypes bevat.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: WEBA
Product/Dienst: Meubilair
Media: TV
Initiatief: Consument
Categorie: Woning/meubilair
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  14/07/2009