VRT – 25/11/2004

Beschrijving van de reclame

De spot toont een man achter zijn stuur. Terwijl hij rijdt komt dit stuur los. Terwijl hij blijft voortrijden, plaatst hij dit stuur onder zijn arm en belt zijn garagist via zijn gsm. Tekst : “Ja goeie middag met Bart Peeters. Ben ik bij garage Vandeneynde ? Ja, ik heb een klein vraagje i.v.m. mijn reservestuur. Ah…. En uw man is depannages gaan doen. Ja.” De titel van het programma verschijnt in beeld.

Motivering van de klacht(en)

Conformiteit met de wettelijke en zelfdisciplinaire bepalingen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat deze trailer, net als andere vormen van humor, een voorbeeld van overdrijving zijn. Hij stelde dat Bart Peeters als ultiem voorbeeld van family-man nooit de mensen zou aansporen tot onverantwoord rijgedrag. Hij preciseerde dat het een bewuste keuze was om de trailer ver van de realiteit te houden, daar de getoonde situatie dermate absurd is dat ze nooit au serieux kan worden genomen. De combinatie van Bart als family-man en de absurde overdrijving lijken hem niet mis te interpreteren.

Jurybeslissing

De Jury heeft gemeend dat deze scène dermate irrealistisch en karikaturaal is zodat ieder risico op verkeerde perceptie van de kijker of enige aanzetting tot laakbaar of onverantwoord rijgedrag uitgesloten is. Zij heeft dan ook gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: VRT
Product/Dienst: Programma TV1 'Geen zorgen tot paniek'
Media: TV
Initiatief: Jury
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/11/2004