VLAM – 12/10/2011

Beschrijving van de reclame

Op de (op de website ‘Vlees van hier’ beschikbare) advertentie valt onder meer het volgende te lezen:
“Ik vind het leuk dat ik met vlees essentiële bouwstoffen op culinaire wijze binnenkrijg.
IJzer: wie actief van het leven geniet, kan zich geen tekort veroorloven. Da’s voor mij een goede reden om regelmatig een stukje vlees van hier op mijn menu te zetten. Want dat levert ijzer aan in een makkelijk opneembare vorm. Bovendien brengt datzelfde stukje vlees nog andere belangrijke bouwstoffen aan, zoals eiwitten en vitaminen B1, B3, B6 en vooral ook B12. Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Om al die belangrijke bouwstoffen binnen te krijgen, hoef ik dus geen potje voedingssupplementen open te draaien. Een boek met lekkere vleesrecepten openslaan volstaat.”

In de (op de website ‘Vlees van hier’ beschikbare) radiospot valt onder meer het volgende te horen:
“(man) Ik vind het leuk dat ik voor m’n vitamine B12 geen voedingssupplement moet nemen, maar gewoon een lekker stukje vlees.
(vrouw) Inderdaad, vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten.”

Motivering van de klacht(en)

1) Volgens de klager wordt in de betreffende reclame (zowel affiche als audiospot) geïnsinueerd dat als men geen vlees eet, men onder andere vitamine B12 enkel via voedingssupplementen kan binnenkrijgen. Hierdoor wordt geïnsinueerd dat een vegetarisch dieet ongezond of toch onvolledig zou zijn. Dit is echter niet zo. Vitamine B12 zit ook in eieren en zuivelproducten. Zelfs veganisten hebben niet noodzakelijk een B12 tekort. De klager vindt deze reclame dan ook misleidend.

2) Volgens de klager kan men vitamine B12 ook perfect halen uit eieren, kaas. De reclame geeft de indruk dat vegetariërs een tekort hebben aan vitamine B12, terwijl dit niet het geval is.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat hij, zowel in de radiospot, de advertentie als op de website het volgende stelt: “Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten”. Dus niet enkel in vlees.
Er wordt niet aangegeven dat een vegetarisch dieet ongezond of onvolledig zou zijn. Er wordt aangegeven dat vlees belangrijke bouwstoffen aanbrengt – onder meer ijzer en B-vitaminen, voedingsstoffen die eveneens worden aangeboden in de vorm van voedingssupplementen – en zo kan bijdragen tot een adequate inname van essentiële voedingsstoffen.

De adverteerder haalt aan dat tevens wordt verwezen naar de website waar men meer informatie over vitamine B12 in het kader van een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon kan terugvinden.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de advertentie en de radiospot ‘Vlees van hier – voedzaam – essentiële voedingsstoffen’ het volgende vermelden: “Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten”.

De Jury heeft er nota van genomen dat andere dierlijke producten dan vlees, zoals vis, eieren en zuivelproducten, vitamine B12 bevatten, maar dat alleen voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong van nature vitamine B12 bevatten.

De Jury is derhalve van oordeel dat de bewoordingen van de reclame in kwestie niet van aard zijn om de gemiddelde consument te misleiden over het feit dat ook andere dierlijke producten dan vlees, zoals eieren en zuivelproducten, vitamine B12 bevatten.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen op dit punt, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd aangetekend, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: VLAM
Product/Dienst: Vlees van hier
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Categorie: Voedingsmiddelen
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  12/10/2011