VIDEOTHEQUES IMAGE – 31/10/2003

Beschrijving van de reclame

Een advertentie met als titel : « Plus besoin de lui rendre visite tous les jours ! 5 films*, 5 jours, 10 € (elle va être ravie !)», toont een bejaarde vrouw met voor haar een dienblad met haar maaltijd, terwijl zij naar een televisietoestel kijkt. Onderaan bevindt zich het logo van de videotheek met de tekst : « Pour vos plus belles soirees vidéo ! », alsook een bon : « Bon 1 + 1 gratuite* , DVD , K7, Jeu. Offre valable jusqu'au 30 novembre 2003 », gevolgd door de adresgegevens, telefoonnummer en website-adres. De asterisk verwijst naar de tekst : « Offre non cumulable – 1 bon par client – Hors promotions ».

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is ongepast en bedrieglijk want geen enkele alleenstaande persoon zal verheugd zijn om het bezoek van zijn kinderen te vervangen door een film. Deze reclame is onmenselijk en tast de menselijke waardigheid aan want een bejaard persoon heeft meer dan wie ook nood aan echt menselijk contact.
Deze reclame legt de nadruk op fysisch comfort i.p.v. het psychische of psychologische die van meer belang zijn.
 

Jurybeslissing

De Jury was van oordeel dat de tekst in combinatie met de visual getuigt van een gebrek aan sociale verantwoordelijkheid en de menselijke waardigheid aantast, hetgeen strijdig is met de art. 1, al 2 en 4, al 1 van de IKK code. Zij heeft aan de adverteerder de aanbeveling gedaan om de verspreiding van dergelijke boodschap te stoppen.

Gevolg

De adverteerder liet gelden dat hij zich niet kan inbeelden dat een campagne die uitsluitend op humor gebaseerd is dergelijke reacties kan uitlokken. Hij bevestigde dat hij deze reclameboodschap niet meer zal gebruiken voor communicatie naar buiten toe en dat hij beslist heeft een nieuwe advertentie te ontwerpen.

Adverteerder: VIDEOTHEQUES IMAGE
Product/Dienst: Promotioneel aanbod voor video's
Datum afsluiting:  31/10/2003