VdV – 24/06/1999

Beschrijving van de reclame

De advertentie voor een jeanswinkel toont 2 afbeeldingen : de eerste toont de zijkant van de dij van 2 personen op een paard, de ene naakt, de andere die een jeans draagt; de tweede toont de achterzijde van de billen van een naakt vrouwenlichaam naast hetzelfde gedeelte van een mannenlichaam in jeans.

Motivering van de klacht(en)

De advertentie wordt beschouwd als een aanslag op de goede zeden, als een sociale discriminatie en een provocatie. Aangezien dit huis-aan-huis wordt verdeeld, houdt het tevens een gevaar in voor de integriteit van de kinderen, naast de walging die zoiets veroorzaakt bij volwassenen. Het is storend naakte mensen en seks te zien verschijnen op affiches, in kranten en in tijdschriften.

Jurybeslissing

De Jury was van oordeel dat het op dergelijke wijze voorstellen van een naakte persoon van aard is negatieve reacties uit te lokken, des te meer nu het naakt geen enkel verband vertoont met het voorwerp van de advertentie, een jeanswinkel. De Jury heeft een advies van voorbehoud geformuleerd, overeenkomstig art. 4 van haar reglement.

Adverteerder: VdV
Product/Dienst: Jeans
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  24/06/1999