UNILEVER – 09/03/2005

Beschrijving van de reclame

Een TV spot toont een jonge roodharige vrouw die thuiskomt, voor de spiegel gaat staan om naar haar haar te kijken en zegt : “Oh nee, het ligt al plat. Pfff, oh god.” Vervolgens ziet men dichte wolken tegen het plafond en hoort men een mannenstem die zegt : “Riep u mij?” Vrouw : “Oh, mijn god”. Twee grote vingers geven doorheen de wolken het product van het merk geven aan de vrouw en een mannenstem zegt : “Probeer dit, volume gegarandeerd voor lange tijd”. Vrouw : “Ah, haarspray”. Een dikke vinger wijst naar de vrouw en een mannenstem zegt : “Niet zo snel, het is geen gewone spray. Gebruik hem om het volume bij de wortels te fixeren” waarop de vrouw het product op die manier hanteert en vraagt : “En dat blijft zo?”, waarop de mannenstem antwoordt : “maar natuurlijk”. Vrouw : “Hmm, heb je misschien iets voor …” waarop ze met haar handen haar borsten opheft. Als antwoord hierop hoort men een donder en bliksemslag. Vervolgens verschijnt een assortiment van het product. Tekst voorgesteld door de 2 grote vingers + vrouwenstem : “Sunsilk styling, een helpende hand voor een perfecte look”.

Een TV spot toont een jonge zwartharige vrouw die in een badkamer voor een spiegel staat, haar haren aan het drogen is met een haardroger en zegt: “Oh god, het lukt niet”. Vervolgens ziet men dichte wolken tegen het plafond en hoort men een mannenstem die zegt : “Hier ben ik dan?” Vrouw : “Oh, zeg kalm hé, OK. Twee grote vingers geven doorheen de wolken het product van het merk aan de vrouw en een mannenstem zegt : “Probeer dit eens om het brushen te vergemakkelijken, waarop de vrouw mousse in haar hand spuit en het vervolgens wil aanbrengen op haar haren. Een dikke vinger wijst naar de vrouw en een mannenstem zegt : “Nee, neen niet zo, ga met je kam door de mousse en daarna door je haar”waarop de vrouw het product op die manier hanteert en moeiteloos een haarlok in de plooi legt en zegt: “ah”, waarop de mannenstem antwoordt : “Perfect en het voelt niet eens plakkerig aan”. Vrouw : “Hé, da's simpel. Mannenstem: “Tuurlijk, ciao”, waarop het licht in de badkamer uitvalt en de vrouw zegt: “Eh, licht!”Het licht gaat aan waarna een assortiment van het product verschijnt. Tekst voorgesteld door de 2 grote vingers + vrouwenstem : “Sunsilk styling, een helpende hand voor een perfecte look”.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is kwetsend voor christenen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat het geenszins zijn bedoeling is om met welke religie dan ook te spotten. Hij benadrukte dat deze spot niet naar het christendom verwijst, maar naar de in de volksmond bekende “helpende hand van bovenaf”. Hij merkte op dat er geen enkel typisch christelijk teken te zien is. Hij stelde tevens dat eenieder wel eens op zijn eigen manier beroep doet op een god en deze afbeelding van een helpende hand van bovenaf dus eerder in een ludieke dan in een religieuze context kadert.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze spots zich inderdaad niet negatief uitlaten over het christelijke of enige ander geloof en is van oordeel dat zij geen afbreuk doen aan katholieke of andere godsdienstige waarden en evenmin godsdienstige overtuigingen in diskrediet brengen. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke en/of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: UNILEVER
Product/Dienst: Sunsilk
Media: TV
Onderzoekscriteria: Andere
Initiatief: Consument
Categorie: Cosmetica
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  09/03/2005