UNICEF – 23/05/2008

Beschrijving van de reclame

In een radiospot hoort men een presentator van een spel die vragen stelt aan de luisteraars:
« Chers auditeurs, bienvenue dans votre jeu favori et on commence tout de suite avec la première question. Alors, à la fin de ce spot radio, un certain nombre d’enfants dans le monde seront morts. Alors attention combien d’enfants ? A. Aucun enfant ; B. 1 enfant ; C. 10 enfants. Top chrono. Le compte à rebours a commencé. »

Voice off : « Durant ce spot, dix enfants dans le monde mourront. Cela fait un enfant toutes les trois secondes. L’Unicef refuse de l’accepter et mène l’action « Cherchons une paix ». Envoyez gratuitement par sms le mot « enfant » au 3003 pour devenir marraine ou parrain. Nous vous rappellerons. Le compte à rebours a commencé. »

Motivering van de klacht(en)

Moet UNICEF gebruik maken van een dergelijke dubieuze humor en van een cynisme dat overeenkomt met slechte moppen?

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder betreurt dat de klager gechoqueerd was door deze reclame.

Hij liet gelden dat het feit dat er dagelijks ongeveer 27.000 kinderen in het wereld sterven zeker een schokkend feit is, maar dat het een realiteit is, een feit waartegen hij kan vechten met de steun van het grote publiek.

De adverteerder deelde mee dat ver van de wil om nodeloos te willen choqueren, hij vooral de bedoeling had om de aandacht van het grote publiek te trekken voor dit probleem en de burger bewust te maken van de reële noden en van de oplossingen die hij eraan kan geven.

De adverteerder stelde dat we in een maatschappij leven waar we letterlijk worden overweldigd door allerlei soorten van spelen en anderen, maar dat de werkelijke vragen en hun draagwijdte niet meer gesteld en in aanmerking genomen worden.

De adverteerder deelde mee dat tot op heden de reacties tov deze campagne grotendeels enthousiast en zeer positief waren. Hij stelde niettegenstaande nota te nemen van deze klacht en er rekening mee te zullen houden tijdens de creatie van toekomstige campagnes.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot inderdaad confronterend is teneinde het publiek voor een realiteit te plaatsen, doch zonder de menselijke waardigheid aan te tasten of ten onrechte menselijk leed uit te buiten.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd aangetekend, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: UNICEF
Product/Dienst: Actie
Media: Radio
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  23/05/2008