TRICOTAGE DES VOSGES (F) – 21/12/2004

Beschrijving van de reclame

Een affiche toont een vrouw die op de rand van een zetel zit met een triestige blik. Ze draagt een zwart topje en zwarte kniekousen. Achter haar ligt een man languit in de zetel met een fototoestel in de hand. Tekst boven de vrouw : « En ce moment, j'ai des hauts et des bas…. ». Tekst boven de man : “J'adore tes mi-bas”. Onderaan bevindt zich het logo en website-adres.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is seksistisch : zij toont een vrouw die iets wil delen met haar partner, maar deze ziet haar als een seksobject en vleit haar met oppervlakkigheden.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat de partner van de jonge vrouw gevoelig is voor haar weemoed en probeert om haar aan het lachen te brengen door een liefdevolle opmerking te maken. Hij benadrukte dat deze reclame niet seksueel getint is. Hij stelde zeer aandachtig te zijn t.a.v de gehechtheid van zijn doelgroep aan het merk in kwestie en dat hij de bedoeling heeft om hun sympathie te winnen. Hij deelde tevens mee dat deze campagne reeds in andere landen voorgesteld werd. Hij heeft deze laten testen en is fier op de uitstekende resultaten qua erkenning en goedkeuring.

Jurybeslissing

De Jury was van oordeel dat deze boodschap die gericht is aan een vrouwelijke doelgroep en die een duidelijke humoristische knipoog bevat, geen indruk van vernedering of onderwerping nalaat en de waardigheid van de vrouw niet aantast. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke en/of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: TRICOTAGE DES VOSGES (F)
Product/Dienst: Bleu Forêt kniekousen
Media: Affiche
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  21/12/2004