TELENET – 17/11/2009

Beschrijving van de reclame

De TV spot toont 5 mensen die muziek maken op een toestel (o.a.: afstandsbediening, telefoon, toetsenbord, muis) door de toetsen van het toestel in kwestie in te drukken.
Tussendoor krijgen we enkele televisiebeelden te zien. Daarna horen we de voice-over: “Haal meer plezier in huis (ook als tekst op het scherm) met goldshake plus (scherm waarop staat “Nieuw Goldshake+”). Supersnel surfen, gratis bellen binnen Europa, digitaal TV-kijken en extra zenders in HD voor slechts 55 euro per maand (opsomming verschijnt ook op het scherm + kleine letters: “Voor meer informatie en voorwaarden van dit aanbod, bel 0800 666 55 of surf naar telenet.be. Om van dit aanbod te genieten moet je beschikken over een actief kabelabonnement (niet inbegrepen) Gratis bellen binnen Europa: tot 2000 min/maand”). Nu met draadloze installatie voor 1 euro.(Op het scherm staat: “word nu telenet internetklant en krijg draadloze installatie €1 (€149 is doorstreept)” met onderaan in kleine letters: “Voor meer informatie en de voorwaarden van dit aanbod, bel 0800 666 55 of surf naar telenet.be excl. Eenmalige activeringskost (€50)) Bel 0800 666 55.”
Als laatste beeld zien we het logo van telenet.

Motivering van de klacht(en)

Als men de beschrijving van de "draadloze installatie voor €1" hoort, zou men denken dat dit voor iedereen geldt, zodra men overschakelt op een Shake+. Zoals ook blijkt uit de beschrijving van de actie op de website. Toch blijkt dat deze actie enkel geldig is voor nieuwe klanten en niet voor bestaande klanten. In de TV-spot staat dit er wel bij, maar slechts in vrij kleine letters en deze zijn zo snel weg dat je het eigenlijk niet door hebt. Op de website staat dit zelfs in eerste instantie niet vermeld. De klager vindt dit dan ook zeer misleidend. Het lijkt de klager dan ook meer als correct dat Telenet dit zeer duidelijk vermeld, zodat de mensen niet voor verrassingen komen te staan als ze gaan informeren over deze actie bij een Telenet-verdeler.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder is van oordeel dat het, zowel in de TV-spot als op de website, voldoende duidelijk verwoord is dat de promotie enkel voor nieuwe Telenetklanten geldt.
In de TV-spot wordt duidelijk vermeld “Word nu Telenet Internetklant en krijg een draadloze installatie voor €1.” In de legals wordt dan voor meer info en voorwaarden verwezen naar een telefoonnummer en de website.
Op de website wordt deze promotie weergegeven als “Bestel nu een Shake+ met internet en ontvang draadloze installatie voor slechts €1.” De legal mentions vermelden: “Aanbod geldig van 02/06/2009 t.e.m. 23/11/2009 voor een WiFi-installatie op 1 computer t.w.v. € 50 met gratis WiFi-basisstation voor draadloos internet t.w.v. € 99 (excl. draadloze netwerkadapter) bij het aangaan van een jaarovereenkomst op Telenet Internet. WiFi heeft geen ondersteuning voor Mac. Ethernet-adapter vereist. Exclusief activeringskost € 50. Aanbod niet geldig voor bestaande Telenet Internet klanten of personen bij wie Telenet 2 maanden voor aanvang van deze aanbiedingen een gelijkaardige dienst leverde.”

De adverteerder meent dan ook dat er geen onjuistheden of essentiële weglatingen worden vermeld en dat de klacht ongegrond is.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat in de TV spot het volgende wordt vermeld: “word nu Telenet Internetklant en krijg draadloze installatie voor €1’. Vervolgens worden de contactgegevens vermeld (telefoon, internet, verdeler).

De Jury heeft tevens vastgesteld dat op de website het volgende wordt vermeld (onder ‘juridische informatie Telenet Shakes’): “Aanbod geldig van 02/06/2009 tem 23/11/2009 voor (…). Aanbod niet geldig voor bestaande Telenet Internet klanten of personen bij wie Telenet 2 maanden voor aanvang van deze aanbiedingen een gelijkaardige dienst leverde. »

De Jury is van oordeel dat voldoende duidelijk wordt vermeld dat dit aanbod enkel geldt voor nieuwe Telenetklanten en deze reclame derhalve niet van aard is om de consument te misleiden terzake.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: TELENET
Product/Dienst: Shakes+
Media: TV
Onderzoekscriteria: Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  17/11/2009