TELENET – 04/06/2013

Beschrijving van de reclame

De spot toont een vrouw die kijkt naar een tablet die over een wasdraad hangt terwijl ze kledingsstukken afhaalt.
Voice-over: “Volg Desperate Housewives op je smartphone, tablet of pc met Yelo van Telenet”.
Op het scherm verschijnen bovenaan de logo’s van Yelo TV en Telenet en onderaan deze van één, Canvas en Ketnet.

Motivering van de klacht(en)

De klager deelde mee dat er reclame gemaakt wordt dat via Yelo TV naar onder andere de TV-reeks Desperate Housewives gekeken kan worden op pc of tablet maar dat wanneer Yelo TV opgestart wordt op een iPad men bij deze reeks de melding krijgt dat Telenet geen rechten heeft om deze uit te zenden. Hij vindt het een beetje belachelijk om reclame te maken met programma’s waar de adverteerder geen rechten op heeft.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat de klacht volgens hem ongegrond is en wel om de volgende redenen.
Yelo TV via pc, tablet of iPhone kan opgesplitst worden in drie grote onderdelen: 1) live TV kijken van 40 zenders; 2) opnames bekijken van een 20-tal zenders; en 3) vanop afstand programmeren en opnames wissen.
In de TV-spot wordt duidelijk reclame gemaakt voor onderdeel 1 – live TV kijken; men vermeldt duidelijk “volg Desperate Housewives op je smartphone, tablet of pc via Yelo TV van Telenet”.
Desperate Housewives wordt uitgezonden op Canvas. Canvas kan live worden bekeken via smartphone, tablet of pc.

Jurybeslissing

De Jury heeft kennis genomen van de spot die een vrouw toont die kijkt naar een tablet die over een wasdraad hangt terwijl ze kledingsstukken afhaalt.

De Jury heeft er ingevolge het antwoord van de adverteerder nota van genomen en op de website van de adverteerder vastgesteld dat verschillende zenders al dan niet beschikbaar zijn voor de volgende opties: “Op je tv”, “Live tv-kijken op je smartphone, tablet of computer” en “Opnames bekijken op je smartphone, tablet of computer”.

De Jury is van mening dat de TV-spot in kwestie duidelijk betrekking heeft op de optie “Live tv-kijken op je smartphone, tablet of computer”, die wel degelijk beschikbaar is voor de zender waarop het betrokken TV-programma wordt uitgezonden.

De Jury is derhalve van oordeel dat de reclame niet van aard is om de gemiddelde consument te misleiden op dit punt.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: TELENET
Product/Dienst: Yelo TV
Media: TV
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  04/06/2013