TELEBUREAU – 04/09/2003

Beschrijving van de reclame

In een radiospot voor een ontmoetingsdienst via SMS hoort men een vrouwenstem die zegt : « Tu veux te faire des nouveaux amis, envoie CLUB au 3601. Pour chatter en toute liberté, pour faire des rencontres sympa et qui sait plus si affinité, découvre la nouvelle folie des services de rencontre. Le CLUB SMS. Les filles envoient CLUB au 3667 au tarif normal. Les garçons envoient CLUB au 3601 – 1 euro par sms. Pour chatter en toute liberté, pour faire des rencontres sympa et qui sait plus si affinité. Découvre la nouvelle folie des services de rencontres. Les garçons envoient CLUB au 3601 ».

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is bedrieglijk want men moet niet alleen betalen voor de verstuurde sms'jes, maar ook voor de sms'jes die men ontvangt.

Jurybeslissing

De adverteerder liet gelden dat hij de aanbevelingen van de telecomoperatoren gevolgd heeft en het feit dat hij slechts 2 klachten ontvangen heeft sedert de lancering van CLUB SMS wijst er volgens hem op dat de consumenten de tarieven kennen. Hij benadrukte dat « un euro par sms » duidelijk is en dat hij er geen belang bij heeft om klachten uit te lokken. Wanneer een gebruiker zich wil uitschrijven, volstaat het dat hij dit zelf doet of het vraagt aan zijn telecomoperator. Hij bevestigde dat hij het advies van de Jury zal volgen, maar vestigde er de aandacht op dat alle sms of telefoondiensten aan dezelfde voorwaarden dienen onderworpen te worden.

De Jury heeft vastgesteld dat uit de spot enkel blijkt dat men één euro per verstuurde sms moet betalen en dat het niet duidelijk, noch vanzelfsprekend is voor de consument dat hij ook moet betalen voor de sms'jes die hij ontvangt. Op basis van de art. 78,3° en 23,2° en 4° van de WHPC, alsook de art. 3 en 5 van de IKK code en art. 5 van de code voor reclame-ethiek van de Conseil Supérieur de l'Audiovisuel, heeft de Jury de aanbeveling gedaan om deze spot te wijzigen (door duidelijk te vermelden dat de consument niet alleen moet betalen voor de sms'jes die hij verstuurt, maar ook voor die sms'jes die hij ontvangt) en bij gebrek hieraan deze radiospot niet meer te verspreiden.

Gevolg

De adverteerder heeft een gewijzigde versie van de radiospot meegedeeld waarin wordt vermeld dat de prijs per verstuurd of ontvangen sms'je geldt.

Adverteerder: TELEBUREAU
Product/Dienst: Club SMS
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  04/09/2003