SCARLET – 22/04/2015

Beschrijving van de reclame

Het aanbod voor SNOW klanten vermeldt het volgende:
“Scarlet Trio. Slechts 39€ per maand.
Gratis installatie en activatie (waarde 199 €).
Aanbod uitsluitend voorbehouden aan abonnees van SNOW. Geldig tot 30/06/2015.”
Daaronder:
“Welkom bij Scarlet.
Als SNOW klant geniet je van een exclusief aanbod van Scarlet: de installatie en activatie zijn gratis (waarde 199 €). Je kan dus gewoon verder surfen, bellen en TV kijken zonder extra kosten, bovendien zonder prijsverhoging (39 €/maand), en met behoud van je telefoonnummer.”

Het aanbod voor nieuwe klanten vermeldt het volgende:
“Scarlet Trio. 39 € per maand.
Eénmalige kosten slechts 99 € in plaats van 199 €*”
Daaronder:
“*Aanbod geldig van 01/03 tot 31/03 voor alle nieuwe klanten. Promo ter waarde van 100 € op de éénmalige kosten: enkel de installatie kost van 99 € is verschuldigd, de activatie ter waarde van 50 € en de Wi-Fi-modem ter waarde van 50 € worden gratis aangeboden.”

Motivering van de klacht(en)

Volgens de klager worden de huidige klanten van Snow, een provider van digitale tv die er mee stopt, om de tuin geleid. Er wordt gezegd dat momenteel zij en enkel zij kunnen genieten van een uitzonderlijk aanbod, namelijk dat van Scarlet Trio voor 39 euro per maand. Dit aanbod is echter voor iedereen geldig, ook voor niet-Snow-klanten.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee de stelling van de klager niet te begrijpen. De klager lijkt te denken dat het voorstel dat aan de Snow-klanten werd gedaan misleidend zou zijn omdat het precies hetzelfde aanbod zou zijn als voor alle niet-Snow-klanten.

Dit is niet correct. Inderdaad, het aanbod dat aan de Snow-klanten wordt gemaakt, is dat zij geen “one-offs” dienen te betalen wanneer zij een Scarlet Trio abonnement zouden nemen, namelijk dat er geen kosten zullen aangerekend worden voor de installatie en de activatie. Dit aanbod is enkel geldig voor de Snow-klanten. Het maandelijkse abonnement voor Scarlet Trio is en blijft 39€. Nergens wordt er echter in de communicatie geschreven dat de abonnementskost van 39€ een uitzonderlijk aanbod zou zijn voor de Snow-klanten.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame onder meer het volgende vermeldt:
- “Scarlet Trio. Slechts 39€ per maand.”,
- “Gratis installatie en activatie (waarde 199 €).
Aanbod uitsluitend voorbehouden aan abonnees van SNOW. Geldig tot 30/06/2015.”,
- en “Als SNOW klant geniet je van een exclusief aanbod van Scarlet: de installatie en activatie zijn gratis (waarde 199 €).”.

De Jury heeft tevens vastgesteld dat het aanbod voor nieuwe klanten onder meer het volgende vermeldt:
“Scarlet Trio. 39 € per maand.
Eénmalige kosten slechts 99 € in plaats van 199 €*”.

De Jury is van mening dat het aanbod voor de Snow-klanten duidelijk betrekking heeft op de gratis installatie en activatie en niet op het maandelijkse abonnement van 39€.

De Jury is derhalve van oordeel dat deze reclame niet van aard is om de gemiddelde consument te misleiden wat betreft het onderwerp van de actie voor de Snow-klanten.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: SCARLET
Product/Dienst: Scarlet Trio
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  22/04/2015