SBS BELGIUM – 27/07/2011

Beschrijving van de reclame

Op de website, aan rechterkant in rode ballonnen:
- Klik hier en ontdek al onze voordelen
- Sms onbeperkt
- Gratis sms-actie op VT4

Op de pagina ‘Aanbod’ van de website, in een kadertje onder de titel ‘één tarief naar alle netwerken, de klok rond’, leest men onder andere het volgende:
- onbeperkt sms’en naar VT4 Mobile en Mobistar
- 1 (voor 10€) / 2 (vanaf 15€) gratis deelname aan sms-wedstrijden op VT4
- Voor 5€: 500 sms’jes naar alle netwerken, 24/7.

Op de pagina ‘Voordelen’ van de website leest men onder andere het volgende:
“Premium SMS

Als lid van de VT4 Mobile familie heb je elke maand recht op 1 volledig gratis deelname aan één van onze SMS-wedstrijden. Herlaad je voor meer dan 15 euro, dan heb je zelfs recht op 2 gratis deelnames. Binnenkort zal je hier ook alle lopende en aangekondigde wedstrijden kunnen terugvinden.”

Wedstrijden
Maak elke dag kans op exclusieve prijzen zoals een weekendje weg, dvd’s, tickets voor concerten, avant-premières, voetbalwedstrijden, Formule 1-wedstrijden, veldrijden,… Bovendien is meedoen aan deze wedstrijden volledig gratis!

De cinema/TV spot
De voice over zegt onder meer het volgende: “VT4Mobile, dat is overal onbeperkt sms’en en genieten van exclusieve voordelen (beeld van een straat en rode ballonnen met de tekst ‘onbeperkt sms’en’). Je kan bijvoorbeeld gratis deelnemen aan sms-wedstrijden en profiteren van good deal aanbiedingen. VT4Mobile, overal thuis”.
Aan het einde, beneden in kleine letters:
“Het onbeperkt aantal sms’jes komt overeen met 5.000 sms’jes, enkel naar VT4Mobile- en Mobistar-nummers. Meer info op VT4Mobile.be”.

Motivering van de klacht(en)

Er wordt gesproken over oa "SMS onbeperkt" terwijl in de kleine letters staat dat deze beperkt zijn tot 5000 sms'en en enkel geldig naar andere VT4 Mobile en Mobistar klanten dus dit is niet onbeperkt...Ook spreekt men van gratis deelname aan wedstrijdEN terwijl dit maximum 2 wedstrijden zijn wat misleidend kan overkomen.

Standpunt van de adverteerder

De vermelding dat het sms’en onbeperkt mogelijk is naar VT4 Mobile en Mobistar klanten, wordt op een leesbare wijze, die volkomen in lijn is met gelijkaardige publiciteit van andere operatoren, op hetzelfde medium verduidelijkt, door middel van een vermelding op het einde van elke spot.

De vermelding “gratis deelname aan SMS wedstrijden” strookt met de werkelijkheid, aangezien er sprake is van deelname aan 2 wedstrijden. Het gebruik van het meervoud “wedstrijden” is taalkundig correct, de vermelding “gratis SMS wedstrijd” zou dat niet zijn.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat op de pagina ‘Aanbod’ van de website, in een kadertje onder de titel ‘één tarief naar alle netwerken, de klok rond’, men onder andere het volgende leest: ‘onbeperkt sms’en naar VT4 Mobile en Mobistar’.

De Jury heeft ook vastgesteld dat de bioscoop/TV spot in kleine letters het volgende vermeldt: “Het onbeperkt aantal sms’jes komt overeen met 5.000 sms’jes, enkel naar VT4Mobile- en Mobistar-nummers. Meer info op VT4Mobile.be”.

De Jury is van oordeel dat de manier waarop de bijkomende informatie (enkel naar VT4Mobile- en Mobistar-nummers) gecommuniceerd wordt, op de website en in de spot, duidelijk is zodat een gemiddelde consument er gemakkelijk kennis van kan nemen.

De Jury heeft ook vastgesteld dat de voice over in de bioscoop/TV spot onder meer het volgende zegt: “Je kan bijvoorbeeld gratis deelnemen aan sms-wedstrijden”. De Jury is van mening dat dit met de realiteit strookt en niet misleidend is aangezien het effectief mogelijk is om aan 2 wedstrijden deel te nemen

Op basis van wat voorafgaat is de Jury van oordeel dat deze reclame-uitingen (website + spot) niet van aard zijn om de consument te misleiden.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: SBS BELGIUM
Product/Dienst: VT4Mobile
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  27/07/2011