RENAULT – 20/10/2009

Beschrijving van de reclame

De radiospots laten personen horen die discussiëren over een Clio.
Voice-over: ‘Lors des Renault Respect Days, Renault vous propose 500 Clio à 8.995€, soit 34% de remise’.
Dialoog spot 1:
Vrouw 1: ‘Poussez-vous ou j’écrase votre brushing sur le capot de ma Clio’
Vrouw 2: ‘De votre Clio, ah ah, de ma Clio !’.
Dialoog spot 2:
Man 1: ‘Je vous préviens, j’ai fait de la muscu hein, j’ai pas l’air comme ça mais …’
Man 2: ‘Dégage’
Man 1: ‘Je ne vous permets pas Monsieur’
Man 2: J’avais vu cette Clio avant toi’
Man 1: ‘D’accord …’
Voice-over: ‘Une Clio à 8.995€, c’est du 16 au 19 octobre dans le réseau Renault’.

Motivering van de klacht(en)

Twee verschillende spots, maar met dezelfde inhoud : gericht op geweld of de wet van de sterkste ! Mooie beelden. Vulgariteit, lofzang voor geweld of de wet van de sterkste. Dat moet iets zijn van deze tijdsgeest. Men doet eender wat om een product aan te prijzen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft meegedeeld dat het vertrekpunt van de campagne een gelimiteerd aanbod betrof, zowel in aantal als in tijd, van in prijsverlaagde auto’s: 300 Clio’s die van de hand worden gedaan in 4 dagen tijd. Uiteraard is het creatieve afgestemd op het idee dat er onvoldoende auto’s zijn voor iedereen en daardoor heeft men beslist om het onderwerp met humor te behandelen.

Bij het beluisteren van de spots, spreekt het voor zich dat het wel degelijk gaat over humor, situatiehumor en dat men in geen enkel geval een lofrede wou houden voor geweld. De toon in de spots is luchtig zodat geen enkele notie van agressiviteit ermee geassocieerd kan worden.

Dankzij het talent van de acteurs, is het vanzelfsprekend dat, zowel de kleine chique dames, als de meer of minder stoere mannen, overtuigd zijn om zich het product aan te schaffen.
Maar de weloverwogen keuze van een in onbruik geraakte woordenschat en de totale afwezigheid van vulgariteit neutraliseren volledig elke notie van geweld.

Het gaat dus eenvoudigweg over het brengen van volgende boodschap: “haast u, want u zal niet de enige geïnteresseerde zijn voor dit koopje”, een zeer klassiek commercieel bericht.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de radiospots respectievelijk twee vrouwen en twee mannen laten horen die discussiëren over een Clio, dit teneinde het gelimiteerde aanbod in de verf te zetten, met name, 300 Clio’s tegen verlaagde prijs.

Ingevolge het schrijven van de adverteerder, heeft de Jury genoteerd dat de radiospots deel uitmaken van een campagne die als doel heeft om volgende boodschap over te brengen: ‘Haast u, want u zal niet de enige geïnteresseerde zijn voor dit koopje’.

Vooreerst heeft de Jury genoteerd dat de toon van de conversatie tussen de sprekers humoristisch is en dat de spots derhalve figuurlijk dienen te worden geïnterpreteerd.

De Jury is derhalve van oordeel dat de radiospots niet van aard zijn om gewelddadig gedrag aan te moedigen.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: RENAULT
Product/Dienst: Clio
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Sociale verantwoordelijkheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  20/10/2009