RECKITT BENCKISER – 21/03/2006

Beschrijving van de reclame

In een Tv spot wordt het product in kwestie voorgesteld door 2 hostessen die de werking ervan illustreren door aardbei-en bosbesvlekken, alsook mayonaise en motorolie aan te brengen op een wit hemd van een vrouw.
Vrouwenstem : " Vanish dual power is een totaal nieuwe ontvlekker die werkt als geen ander. Die vlekken gaan er onmiddellijk uit. Hier mayonaise en motorolie. De dual power technologie dat is bijzonder actieve zuurstof hier en krachtige ontvlekker daar (ondertussen wordt de fles getoond). Voor optimale werking moeten ze gescheiden blijven tot ze samenkomen op de vlek, dan pas mengen ze zich en doen hun werk. Kijk die aarbeivlekken verdwijnen zelfs voor de was. Vanish dual power verwijdert meer vlekken en ook beter dan alle andere en het is veilig voor kleuren en hier is je bloesje."
Mannenstem en tekst: “Nieuw Vanish Dual Power, vertrouw Vanish, vergeet vlekken."

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame stelt dat dit product veilig is voor kleuren, wat niet strookt met de werkelijkheid: dit product veroorzaakt lichtere vlekken.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat het product veilig is voor kleuren wanneer de gebruiksaanwijzing gerespecteerd wordt. Deze bepaalt dat de vlekken snel behandeld moeten worden en dat men het product dus niet te lang op de vlekken mag laten indringen. De adverteerder voegt hieraan toe dat het product niet aangewezen is voor wol, zijde, daim en leer. Wanneer het product gebruikt wordt zoals aangeraden wordt op de verpakking, is het veilig voor kleuren.

De adverteerder verklaarde eveneens dat het telefoonnummer van Reckitt Benckiser vermeld wordt op de verpakking. Ingeval van twijfel laat dit de consumenten toe meer uitleg te vragen omtrent het gebruik van het product.

Jurybeslissing

De Jury heeft de klaagster in contact gebracht met de adverteerder om haar ervaring mee te delen. De adverteerder bevestigde dat het product veilig is voor kleuren wanneer de gebruiksaanwijzing gerespecteerd wordt. Om commerciële redenen, heeft hij de klaagster vergoed.

Adverteerder: RECKITT BENCKISER
Product/Dienst: Vanish
Media: TV
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  21/03/2006