R&D MEDIA – 01/04/2009

Beschrijving van de reclame

De reclame op www.netmarkt.be (advertentie van Smeulders Romain) vermeld het volgende:

“ZEMGO Puzzels oplossen is een populaire tijdsbesteding voor jong en oud. Zemgo biedt pussels waarmee u ook nog eens wordt beloond voor de getoonde inzet. Ben jij het slimste jongetje of meisje van de klas dan kan je hier veel cash verdienen. Deelnemers spelen een quiz met hun mobiele telefoon. Ze krijgen quizvragen per sms toegezonden en beantwoorden deze. Doe mee en maak kans op 8000.00 euro.
Meer info: http://www.freewebs.com/catrom/zemgo.htm
Adverteerder : Smeulders Romain, 032270978, Deurne, Antwerpen, België, www.freewebs.com/catrom/ »

Na doorklik komt men terecht op de website van zemgo.com (reclame van R&D Media Europe) waar verschillende opties/puzzels worden aangeboden om prijzen te winnen, waaronder een HD pakket van Sony, een Nintendo Wii met Mario Kart spel,…Onderaan wordt vermeld dat het om een abonnementsdienst gaat, welk de stopprocedure is, prijs (1,50 €/sms, minimaal 4 sms/week), de einddatum van het spel, vereiste leeftijd van 16 jaar of toestemming van ouder/betalingsgemachtigde, geografisch adres.

Motivering van de klacht(en)

De advertentie maakt reclame voor "zegmo" een GSM-dienst waar je betaalt ( 6+2 euro per week) voor 4 quizvragen, waar je dan geld mee kunt winnen. De reklame richt zich specifiek op minderjarigen.
De zegmo-dienst is verboden onder de 16 jaar. Zie regel 3.3 op de website: “De deelnemer moet minimaal 16 jaar zijn”.
De regels voor dergelijke gsm-diensten verbieden dergelijke reklame dan ook (voir http://www.mobileweb.be/gof/ , sectie C.1. Premim en Bulk-diensten voor minderjarigen).

De reklame maakt specifiek inbreuk op die regels:
- De reklame vermeld niet dat het spel verboden is onder de 16 jaar, integendeel het richt zich duidelijk op minderjarigen.
- De reklame maakt gebruik van de e goedgelovigheid/gebrek aan ervaring van de kinderen: er wordt bijvoorbeeld geen kostprijs gemeld in de reklame, maar het beloofd wel een flinke winst. - De minderjarigen lijden een duidelijk nadeel: een lege telefoonkaart.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet het volgende gelden:

Een ieder die op een van de banners klikt op de genoemde website http://www.freewebs.com/catrom/zemgo.htm wordt verder geleid naar de landingspage voor de betreffende campagne.
Op alle landingspages in Belgie waar de klant zich kan aanmelden voor een van de Zemgo campagnes staat de volgende tekst vermeld:

Beantwoord de vraag op de website, kwalificeer je om mee te spelen in de sms quiz en maak kans op deze prijs! Kwalificatie voor de sms quiz vindt plaats door de vraag op de banner correct te beantwoorden. De deelnemer scoort punten door de vragen juist te beantwoorden. De deelnemer met de hoogste score aan het einde van de campagne is de winnaar. De kosten bedragen €2 per verzonden en ontvangen bericht. Zemgo werkt volgens de GOF Guidelines voor sms diensten. Afmelden? Sms STOP naar 9131. Dit is een abonnementsdienst, minimaal 3 vragen/week. De klant bepaalt zelf hoeveel extra vragen er buiten de 3 vragen per week worden beantwoord. Onder 16: vraag toestemming aan je ouders. Als je je aanmeldt en/of de dienst gebruikt, erken en bevestig je, dat je onze voorwaarden hebt gelezen, dat je deze hebt geaccepteerd en dat je voldoet aan de door ons gestelde voorwaarden. Dit is een dienst van R&D Media Europe B.V. Meer info? www.zemgo.com Vragen of opmerkingen? Stuur dan een email naar be@zemgo.com of bel 016409195.

1. In deze tekst staat vermeld dat er toestemming gevraagd moet worden aan je ouders als je onder de 16 bent.
2. In deze tekst staat vermeld dat het een abonnementsdienst betreft van minimaal 3 vragen/week, tevens staan de kosten a € 2 per ontvangen en verzonden bericht vermeld.
3. De reclame uitingen zijn niet specifiek gericht op minderjarigen. “Ben jij het slimste jongetje of meisje van de klas” is afgeleid van een Nederlandse uitdrukking welke als spreektaal in deze reclame uiting gebruikt wordt.

De adverteerder meende derhalve dat de klacht niet terecht is.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame op www.netmarkt.be het volgende vermeld:
“ZEMGO Puzzels oplossen is een populaire tijdsbesteding voor jong en oud. Zemgo biedt pussels waarmee u ook nog eens wordt beloond voor de getoonde inzet. Ben jij het slimste jongetje of meisje van de klas dan kan je hier veel cash verdienen. Deelnemers spelen een quiz met hun mobiele telefoon. Ze krijgen quizvragen per sms toegezonden en beantwoorden deze. Doe mee en maak kans op 8000.00 euro.
Meer info: http://www.freewebs.com/catrom/zemgo.htm
Adverteerder : Smeulders Romain, 032270978, Deurne, Antwerpen, België, www.freewebs.com/catrom/ »

Na doorklik komt men terecht op de website van zemgo.com waar verschillende opties/puzzels worden aangeboden om prijzen te winnen, waaronder een HD pakket van Sony, een Nintendo Wii met Mario Kart spel,… Onderaan wordt vermeld dat het om een abonnementsdienst gaat, welk de stopprocedure is, prijs (1,50 €/sms, minimaal 4 sms/week), de einddatum van het spel, vereiste leeftijd van 16 jaar of toestemming van ouder/betalingsgemachtigde, geografisch adres.

De Jury heeft vastgesteld dat deze reclameboodschappen strijdig zijn met de GOF richtlijnen mbt volgende punten:
1) punt B.2.1: vermelding Belgisch telefoonnummer (aanwezig in reclame van Romain Smeulders, maar ontbreekt in reclame R&D)
2) punt B.2.2: prijs dient overeenkomstig grafisch charter te worden vermeld (pictogram met vereiste lay-out en minimale lengte, vermelding van prijs per ontvangen en/of per verstuurde sms, …)
3) punt B.2.4: voor abonnementsdiensten dient expliciet vermeld te worden: Subscription (abonnement) bovenaan - prijs per periode - wordt abonnementsperiode automatisch verlengd of niet,…
4) punt C.1: gelet op vermelding “voor jong en oud – slimste jongetje of meisje van de klas”, alsook gelet op de aangeboden spellen, is deze reclame, geheel of gedeeltelijk, gericht om personen onder de 18 jaar. Derhalve is voorzichtigheid geboden en mag de reclame geen enkel element bevatten dat minderjarigen kan schaden of hun lichtgelovigheid of gebrek aan ervaring of inzicht exploiteren… De Jury heeft vastgesteld dat de leeftijd van 16 jaar wordt vooropgesteld en niet de leeftijd van 18 jaar.

Gelet op voorgaande bepalingen, heeft de Jury aan de adverteerders verzocht om deze reclame te wijzigen door ze volledig in overeenstemming te brengen met alle GOF richtlijnen en bij gebreke daaraan deze reclame volledig te verwijderen.

De adverteerder bevestigde dat op www.netmarkt.be alle reclame uitingen die refereren naar Zemgo werden verwijderd.
De Belgische landingspagina werd aangepast overeenkomstig de GOF richtlijnen en de bewijzen van de doorgevoerde aanpassingen werden bezorgd.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: R&D MEDIA
Product/Dienst: ZEMGO PUZZELS
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid, Andere
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  01/04/2009