PEUGEOT – 30/06/2010

Beschrijving van de reclame

Tekst van de radiospot:
Paul: “Hey John, ik heb een kei-goei idee: we maken met George en Ringo een groepke, laten ons haar groeien en worden wereldberoemd.”
John: “Amai Paul, wat zit er in uw sigaret, joh?”

Voice-over: “Optimisme loont altijd. Jaja, Peugeot heeft heel wat optimisme in stock. Het bewijs? Bespaar tot 8.990 euro en doe een voordeel op onze stockwagens. Tot 30 juni in het hele Peugeot-net.”

Motivering van de klacht(en)

De reclame laat een amateur-muziekgroepje horen in een bepaalde euforische stemming. Een bandlid zegt tegen een andere in een "wiieuw-stemming": "zeg wat heb jij in je sigaret gedaan. Tussen de lijntjes lees je dat die vrolijke jongens canabis of hasj in hun joint gedraaid hebben. Verder in de spot gaat er door de speciale condities van Peugeot ‘ook een wereld open’ (peugeot optimist-voorwaarden)
De klager deelt mee dat het zijn inziens ‘niet’ tot de taken van een openbare omroep behoort om het gebruik van (soft-)drugs te populariseren. Daarvoor zijn de rampzalige gevolgen veel te erg. Ga onder andere maar eens kijken hoeveel jongeren er in de psychiatrische instelling van Kortenberg zitten tgv druggebruik.
Peugeot én hun reclamebureau én de openbare omroep moeten minstens op de vingers worden getikt én de radiospot moet onmiddellijk uit de ether worden gehaald.

Standpunt van de adverteerder

Geen antwoord

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot gebracht wordt met een luchtige toon en dat de zinsrede “Amai Paul wat zit er in uw sigaret” niet van aard is om mensen aan te zetten tot drugsgebruik, noch drugsgebruik op zich te banaliseren.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: PEUGEOT
Product/Dienst: Peugeot Optimist
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Sociale verantwoordelijkheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  30/06/2010