PEARLE – 18/06/2013

Beschrijving van de reclame

De spot eindigt met: “Deze maand, ‘twee voor één’ actie. Koop nu de bril van uw leven en krijg er een tweede bril of zonnebril op sterkte gratis bovenop. Voorwaarden op Pearle.be”.

Motivering van de klacht(en)

Volgens de klager klopt de claim “2e bril gratis of zonnebril op sterkte” niet. Het zou enkel op een heel beperkt assortiment gelden en het wordt niet in de reclame vermeld.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat deze promotie ondersteund wordt op de radio en via krantenadvertenties en dat hij steeds voor de voorwaarden naar zijn website verwijst.

Bij aankoop van een complete bril, ongeacht het bedrag van de eerste bril, mag men een tweede bril of zonnebril op sterkte kiezen uit een ruime selectie aangeduid met een roze sticker.

Voor de gewone optische brillen zijn dit alle monturen van 29€ tot en met 69€, inclusief basis enkelvoudige glazen ter waarde van 30€ per paar. Men mag dus een gratis bril kiezen ter waarde van maximum 99€ (waarbij de goedkoopste bril van de twee gratis is). In keuzemogelijkheden komt dit neer op ongeveer 220 monturen, dit is ongeveer 40% van alle optische monturen in de winkel. Bovendien kan men in de meeste van deze monturen ook gekleurde glazen steken waardoor men er eventueel ook een zonnebril op sterkte kan van maken.

Voor de zonnebrillen op sterkte aangeduid met een roze sticker (zonnebrillen van 69€ + basis enkelvoudige zonneglazen ter waarde van 30€ = 99€) is er een selectie in de winkels aanwezig (in functie van de beschikbare plaats) van minimaal 50 stuks tot 75 stuks; dit komt overeen met ongeveer 20 à 25% van alle zonnebrillen in de winkel.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot duidelijk naar de website verwijst voor de voorwaarden van de actie in kwestie. Zij heeft ook vastgesteld dat de website deze voorwaarden duidelijk vermeldt.

De Jury is dus van oordeel dat de reclame in kwestie niet van aard is om de gemiddelde consument te misleiden in verband met de keuzemogelijkheden in het kader van de promotie.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: PEARLE
Product/Dienst: Brillen
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  18/06/2013