MOORKENS CHARLEROI – 06/08/2009

Beschrijving van de reclame

Reclame-inlassing (152x73) in Passe-Partout voor Hyundai.

Motivering van de klacht(en)

De reclame vermeldt de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik in een lettergrootte die veel kleiner is dan hoofdboodschap in deze reclame, hetgeen strijdig is met het K.B. van 5 september 2001 en art. 5 van de Febiac code. Bovendien bepaalt art. 5 van de Febiac code het volgende: De CO2- en verbruiksgegevens die worden weergegeven, zijn de waarden van het getoonde model in zijn getoonde versie (versie met manuele versnellingsbak / versie met automatische versnellingsbak / versie met benzinemotor / versie met dieselmotor / …). Indien de reclame niet specifiek één bepaalde versie betreft maar een reeks van voertuigen van hetzelfde model of hetzelfde merk, dan worden beide uiterste waarden (minimum en maximum) vermeld van het gemiddelde verbruik en de gemiddelde CO2-uitstoot volgens de officiële testcyclus van de reeks voertuigen waarop de reclamecampagne betrekking heeftDit is niet het geval aangezien de reclame geen rekening houdt met het model i20 1.4 Lounge automatique (6,2 l/100km et 146 gCO2/km).

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft meegedeeld dat het formaat (+/- 15x7cm ; hoogte van het kader met de informatie inzake brandstofverbruik en CO2 = 2mm) hen werd voorgesteld door Passe-Partout tegen een aantrekkelijke prijs, maar hij werd verrast wanneer hij de papieren versie zag omdat de evaluatie van dit formaat niet duidelijk is op de persklare kopie.
De adverteerder heeft meegedeeld dat de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik leesbaar zijn (hij heeft de test gedaan met zijn personeel en iedereen kon de vermeldingen probleemloos lezen).
De adverteerder heeft opgemerkt dat het niet in hun voordeel is om de vermeldingen te verbergen omdat de waarden zo laag zijn en dus in het voordeel van de consument zijn.
Daarentegen zijn de vermeldingen mbt de uitrusting moeilijk te lezen en de adverteerder denkt dus dat het verkleinde formaat voorgesteld door Passe-Partout helemaal niet is aangepast aan de officiële drukproef opgelegd door KMC.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame verwijst naar 3 modellen (i20STC, 3-deurs, 1,2 Lounge + i20STC, 3-deurs, 1,4CRDi Lounge + i20 1,6 CRDi Style 5-deurs) en vermeldt de vork (officiële CO2-uitstoot + brandstofverbruik) tussen het laagste en het hoogste model in kwestie, wat conform is met de bijlage IV van het Koninklijk Besluit van 05/09/2001 en met het art. 5 van de Febiac code.

Daarentegen heeft de Jury ook vastgesteld dat de lettergrootte van de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik (1,2mm) kleiner is dan hetgeen terzake voorgeschreven is door art. 5 van de Febiac code (1,5 mm). Deze advertentie is derhalve strijdig met het K.B. van 05/09/2001 en met de Febiac code.

De Jury heeft aan de adverteerder verzocht om deze advertentie te wijzigen door ze in overeenstemming te brengen met het K.B van 05/09/2001 en art 5 van de Febiac code en intussen deze reclame niet meer te verspreiden.

De Jury heeft terzake vastgesteld dat de adverteerder reeds de nodige maatregelen genomen heeft.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: MOORKENS CHARLEROI
Product/Dienst: Hyundai
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Milieu, Andere
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  06/08/2009