MOBISTAR – 20/04/2010

Beschrijving van de reclame

De advertentie met als titel “Het internet op zak. Ontdek in het alle Mobistar Centers. Waar anders?” toont 4 gsm modellen met prijsvermelding en de mededeling dat men 20 euro korting kan krijgen op deze toestellen : “ Bij aankoop van één van bovenvermelde modellen, krijg je bij overname van je oude gsm met batterij en in goede staat, minimum 20€ korting. Meer info op www.mobistar.be”

Motivering van de klacht(en)

De klager verwijst naar de reclame waarin een 4 tal gsm modellen getoond worden (waaronder Nokia 5230 voor 129,99 euro ipv 149,99 euro) en de vermelding dat men bij overname van je oude gsm met batterij in goede staat, minimum 20 euro korting krijgt, meer info op www.mobistar.be). De klager is naar verschillende van deze winkels geweest, waar hij slechts 4 euro voor zijn oud toestel kreeg. Hij vindt deze reclame dan ook misleidend.

Standpunt van de adverteerder

Vooreerst vestigde de adverteerder er de aandacht op dat hij in zijn advertentie duidelijk vermeldt dat men minstens 20€ korting ontvangt op een van de vermelde GSM-modellen zoals getoond in de advertentie, in ruil voor een oude GSM met batterij en in goede staat; zoals ook vermeld in de legale tekst en dat hij dit wel degelijk aanbiedt in alle Mobistar Centers. De advertentie vermeldt bovendien duidelijk dat de actie alleen geldig is in de Mobistar Centers; waarvan de adressenlijst kan gevonden worden op de website www.mobistar.be.

Hij vroeg om meer informatie te ontvangen omtrent het model van oude GSM dat de klant wenste in te ruilen, alsook de adressen van de verkoopspunten die de klant bezocht heeft.

De adverteerder heeft vervolgens de betrokken winkel gecontacteerd. Het blijkt dat om een geïsoleerd incident gaat waarbij een werknemer in een Mobistar Center niet goed op de hoogte was van de details van de Recyclage-actie en dat de klager wel degelijk in alle Mobistar Centers een korting van 20 euro ontvangt bij aankoop van één van de vermelde modellen in de advertentie, in ruil voor een gsm met batterij en in goede staat van eender welk merk.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de advertentie met als titel “Het internet op zak. Ontdek in het alle Mobistar Centers. Waar anders?” 4 gsm modellen toont met prijsvermelding en de mededeling dat men 20 euro korting kan krijgen op deze toestellen : “ Bij aankoop van één van bovenvermelde modellen, krijg je bij overname van je oude gsm met batterij en in goede staat, minimum 20€ korting. Meer info op www.mobistar.be”

De Jury heeft genoteerd dat de klager zijn gsm toestel (in goede staat en met batterij) heeft aangeboden, doch in het Mobistar Center in kwestie geen korting van 20 euro werd toegekend, maar een korting van 4 euro werd voorgesteld.

De Jury heeft ingevolge het schrijven van de adverteerder genoteerd dat het om geïsoleerd incident gaat waarbij een werknemer in een Mobistar Center niet goed op de hoogte was van de details van de Recyclage-actie en dat de klager wel degelijk in alle Mobistar Centers een korting van 20 euro ontvangt bij aankoop van één van de vermelde modellen in de advertentie, in ruil voor een gsm met batterij en in goede staat van eender welk merk.

Gelet op voorgaande is de Jury van oordeel dat de informatie in de advertentie wel degelijk correct is en heeft derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren mbt de inhoud van deze reclame. De Jury rekent erop dat de adverteerder het nodige doet om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: MOBISTAR
Product/Dienst: Recyclage Actie
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  20/04/2010