MITSUBISHI MOTORS – 16/02/2011

Beschrijving van de reclame

De advertentie toont 4 verschillende modellen (ASX – Colt - Lancer -Outlander) met prijsaanduiding (vanaf) en de adresgegevens van de verschillende verdelers. Daaronder wordt meegedeeld over welke modellen het precies gaat : ASX Instyle - Colt 5 deurs Pure0- Lancer Sports Sedan Instyle – Outlander Intense+), gevolgd door de volgende vermelding: 4,9-7,2 l/100 km - 115-189 g CO2/km.

Motivering van de klacht(en)

De reclame toont 4 modellen en vermeldt de volgende vork « 4,9-7,2 l/100 km - 115-189 g CO2/km ». Echter de uiterste waarde van de Lancer (Sportback 2.0T Ralliart) bedraagt « 10,0 l/100 km - 232 g CO2/km ». Deze reclame is dus strijdig met het K.B. van 5 september 2001.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat het om een fout gaat en dat hij zijn advertenties laat aanpassen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat in deze advertentie 4 verschillende modellen afgebeeld worden en er uitdrukkelijk gepreciseerd wordt over welke modellen het precies gaat, met name : ASX Instyle - Colt 5 deurs Pure0- Lancer Sports Sedan Instyle – Outlander Intense+.

Bijgevolg dekt deze advertentie deze 4 specifieke modellen en niet de Lancer Sportback 2.0T Ralliart zoals de klager aanhaalt.

Derhalve dient de advertentie enkel de brandstofverbruikgegevens en CO2 uitstoot te vermelden van deze 4 specifieke modellen.

De Jury heeft vastgesteld dat de adverteerder geopteerd heeft om deze gegevens te vermelden door middel van een vork, namelijk de reeks gegevens variërend van het slechtste tot het beste brandstofverbruik/CO2 van de 4 modellen in kwestie, met name als volgt : 4,9 – 7,2 l/100 km en 115 – 189 g CO2/km.

De Jury heeft vastgesteld dat de Lancer Sports Sedan Instyle op de website van mitsubishi-motors.be het volgende vermeldt qua verbruik : 7,3 l/100 km. Derhalve is de vork niet correct weergegeven, hetgeen strijdig is met bijlage IV van het Koninklijk Besluit van 5 september 2001.

De Jury heeft derhalve aan de adverteerder verzocht om deze advertentie aan te passen overeenkomstig voorvermelde bepalingen en bij gebreke daaraan deze advertentie niet meer te verspreiden.

De adverteerder heeft bevestigd dat hij zijn advertenties laat aanpassen.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: MITSUBISHI MOTORS
Product/Dienst: Saloncondities
Onderzoekscriteria: Milieu
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  16/02/2011