MAZDA MOTOR – 14/10/2008

Beschrijving van de reclame

1) Een advertentie met als slogan “Mazda 2. Voiture mondiale de l’année. Maintenant aussi en 3 portes » toont een wagen van het merk, met vermelding van de prijs, eigenschappen , brandstofverbruik en CO2.

2) Een advertentie met als titel “En septembre des conditions musclées sur toute notre gamme” toont 5 wagens van het merk met vermelding van de prijs. Onderaan vermelding van het brandstofverbruik en de CO2.

Motivering van de klacht(en)

Met dergelijke kleine lettergrootte, zijn de vermeldingen inzake brandstofverbruik en CO2 uitstoot niet in overeenstemming met het Koninklijk Besluit van 5 september 2001 betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over het brandstofverbruik en de de CO2-uitstoot bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto’s

Jurybeslissing

De Jury heeft genoteerd dat de eerste advertentie (Passe Partout Aarlen nr 37) verschenen is in het formaat 230 mm x 166 mm met een lettergrootte van 2 mm voor de vermeldingen inzake brandstofverbruik en CO2, hetgeen kleiner is dan de lettergrootte die voorschreven is in art. 5 van de Febiac code (3 mm).

De Jury heeft genoteerd dat de tweede advertentie (Passe Partout Aarlen nr 38) verschenen is in het formaat 113 mm x 222 mm met een lettergrootte van 1 mm voor de vermeldingen inzake brandstofverbruik en CO2, hetgeen kleiner is dan de lettergrootte die voorschreven is in art. 5 van de Febiac code (1,5 mm).

De Jury heeft derhalve aan de adverteerder verzocht om de advertenties in kwestie te wijzigen teneinde ze in overeenstemming te brengen met art. 5 van de Febiac code en deze intussen niet meer te verspreiden.

De adverteerder heeft bevestigd dat hij de beslissing van de Jury zal naleven.

Aangezien geen hoger beroep werd aangetekend, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: MAZDA MOTOR
Product/Dienst: Mazda 2
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Milieu
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  14/10/2008