MAGNET MAGAZINES – 02/09/2003

Beschrijving van de reclame

Een bon in het tijdschrift toont een foto van een peuter die ontbijt op bed voorgeschoteld krijgt en omringd is door haar ouders en broertje. Tekst : « Smakelijke ontbijtactie. Bij afgifte van deze bon krijgt u gratis 2 croissants en 2 chocoladebroodjes bij elke bakker in Vlaanderen die deelneemt aan deze actie. De deelnemende bakkers herkent u aan de Dag Allemaal-poster met dit knapzakje (waaronder de afbeelding van een knapzakje). Kijk snel op www.mijnbakker.com om de bakker in uw buurt te kennen. U kunt de bon inruilen tot en met 20 juli 2003 ».

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is oneerlijk want de bon kan nergens in de nabije omgeving ingewisseld worden terwijl vele lezers van dit tijdschrift oudere mensen zijn die niet op zoek kunnen gaan in de stad of de gemeente waar deze bon wel kan ingewisseld worden.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat deze ontbijtactie zijn inziens geenszins bedrieglijk was daar iedereen de bon kon inruilen bij een deelnemende bakker naar keuze en er in Vlaanderen zo'n 1000-tal deelnemende bakkers waren die hun deelname te kennen gaven door een affiche op te hangen. De dichtstbijzijnde bakker kon ook opgezocht worden via de website en eenieder die naar de redactie belde werd vriendelijk en correct verder geholpen.

Jurybeslissing

Gelet op het groot aantal bakkers (903) die deelnamen aan deze ontbijtactie, het feit dat de bon in kwestie effectief kon ingeruild worden en dat de geografische situatie van eenieder niet in aanmerking kan genomen worden, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren i.v.m. de inhoud van de advertentie waarvan sprake.

Adverteerder: MAGNET MAGAZINES
Product/Dienst: Dag Allemaal/ontbijtactie
Media: Magazine
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  02/09/2003