KAASMAKERIJ PASSENDALE – 12/04/2001

Beschrijving van de reclame

Een TV-spot toont een doormidden gesneden bol kaas die op een kopieermachine ligt. Er loopt op de machine een wit ongeduldig ratje rond die op de starttoets drukt. Terwijl de kopieermachine begint kopies te maken, gaat het ratje kijken naar de uitkomende kopies met telkens de afbeelding van een sneetje kaas. Vervolgens zegt een stem “Passendale, uw kaasplezier. Sneetje, na sneetje, na sneetje”.

Motivering van de klacht(en)

De reclame wordt beschouwd als onaanvaardbaar. Het wit ratje dat over de kopieermachine loopt is angstig. De opname van een dergelijk filmpje kan de gezondheid van dat diertje in het gedrang brengen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet weten dat er bij de opnames meerdere ratjes aanwezig waren om de beestjes niet uit te putten. De adverteerder benadrukte tevens dat er een professionele dierentemmer aanwezig was die zelf ratjes kweekt en die met de nodige zorg op vriendschappelijke wijze met diertjes omging. Tijdens en na de opnames werden de ratjes telkens beloond met een stukje kaas.

Jurybeslissing

Na onderzoek en rekening houdend met de door de adverteerder meegedeelde informatie, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren, van oordeel zijnde dat deze reclame niet in strijd is met de wettelijke bepalingen inzake de bescherming en het welzijn van dieren.

Adverteerder: KAASMAKERIJ PASSENDALE
Product/Dienst: Kaas
Media: TV
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid
Initiatief: Consument
Categorie: Voedingsmiddelen
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  12/04/2001