ITEK – 14/08/2013

Beschrijving van de reclame

De advertentie bevat bovenaan rechts in het groot de tekst “FINALE SOLDEN Alles moet weg!!”, met links daarvan, in een rode zon “Tot 90% Korting”.
Daaronder staan verschillende producten afgebeeld in de categorieën “Fietsen”, “Tuin”, “Fiets” en “Vrije tijd”, waarbij een aantal keer een kleine zon met daarin de tekst “Tot 90% Korting” staat afgebeeld.
Één van deze rode zonnen staat vlak boven de fiets “Giant 29er”.

Motivering van de klacht(en)

De klager zag enige tijd geleden in een iTEK winkel een fiets (giant talon 29er) die geprijsd stond aan 1099 euro. In deze reclame staat deze fiets afgebeeld met duidelijk een korting bij van 90 procent. Als de klager een kijkje gaat nemen in de betreffende winkel blijkt de prijs nog steeds 1099 euro te zijn.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat er geen prijzen op de advertentie staan, maar dat hij zijn klanten wilde informeren dat hij vanaf het verschijnen van de advertentie tot aan het einde van de soldenperiode artikelen verkoopt met kortingen TOT 90%.

Hij maakt graag gebruik van de soldenperiode om zoveel mogelijk overjarige stock van de hand te doen. Hij heeft bijgevolg honderden artikelen waarvan de korting oploopt tot 70% en meer. Een aantal van die overjarige stocks zijn door de jaren heen telkens in prijs verlaagd zodat er zelfs 90% korting op is. Hij geeft bijvoorbeeld 90% korting op een hele reeks Santini fietskledij. De kledij van dit bekend fietsmerk is echter al een aantal jaren oud, niet meer in de huidige mode, maar uiteraard wel nog van uitstekende kwaliteit.

In de klacht wordt melding gemaakt van een afbeelding waar kortingen gegeven worden van 90%. Helaas heeft deze klant dit verkeerd gelezen. Er worden immers kortingen gegeven TOT 90%. Op de fiets waar deze klant van spreekt was er op dat moment een korting van 25% oftewel € 899 in plaats van € 1199. De 90% heeft dus betrekking op andere producten.

Jurybeslissing

De Jury heeft kennis genomen van de advertentie die bovenaan rechts in het groot de tekst “FINALE SOLDEN Alles moet weg!!” vermeldt, met links daarvan, in een rode zon “Tot 90% Korting”.

De Jury is van mening dat aldus voldoende duidelijk wordt gemaakt dat het om een maximum kortingspercentage gaat.

De Jury is derhalve van oordeel dat de reclame niet van aard is om de gemiddelde consument te misleiden op dit punt.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: ITEK
Product/Dienst: Fiets
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  14/08/2013