INDI – 25/10/2007

Beschrijving van de reclame

Een Tv spot toont een jongetje die tegen een boom in een park staat te tellen. Wanneer hij zich omdraait, aanschouwt hij met een glimlach een man en een ander jongetje die statisch geworden zijn. Hij neemt op een speelse manier de hoed van de man vast en plaatst deze nadien terug. Vervolgens gaat hij bij het andere jongetje op de wip zitten. Hij knippert met zijn vingers waarop iedereen terug tot leven komt.
Vrouwenstem : “Met Indi pauseert u gratis eender welk programma. Nadien kijkt u rustig verder. Indi digitale televisie, gewoon via uw kabel”.

Een advertentie met als slogan : “Indi digitale televisie. Gratis pauzeren. Dat is echt kijkplezier”, toont een jonge vrouw die in het gras ligt. Tekst onderaan: “Ontdek de gratis pauze-functie van INDI: met uw INDI HD-recorder kan u, dankzij de Easyviewfunctie, eender welk programma pauzeren, zelfs als de uitzending life is! Zo kan u rustig de telefoon beantwoorden, of een drankje uit de koelkast halen… En wanneer u er terug klaar voor bent, kijkt u gewoon verder.
Wat heeft u nodig om te kunnen pauzeren? Om te kunnen pauzeren, heeft u enkel een INDI HD-recorder nodig. Uw kabelabonnement heeft u al, dat verandert niet”.
Onderaan bevindt zich een afbeelding van de INDI HD-recorder.

Motivering van de klacht(en)

Volgens de reclame is het pauzeren van televisie (easyview) via Indi volledig gratis, maar in werkelijkheid wordt 2,95 euro per maand aangerekend voor deze dienst.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat om gebruik te kunnen maken van de functionaliteit “pauzeren”, men dient te beschikken over een INDI HD-recorder. Deze functionaliteit wordt door INDI, in tegenstelling tot sommige andere operatoren, gratis aangeboden en wordt dus bij geen enkele INDI klant aangerekend. In de aanbodfolders met prijslijst die de klant meekrijgt bij aankoop, alsook op de website werd duidelijk vermeld dat de gratis periode voor deze functionaliteit loopt tot eind 2007. In de volgende communicatiegolven die lopen tot en met eind januari wordt tevens duidelijk gesteld dat deze functionaliteit bij INDI, gekend onder de naam “easyview” gratis zal zijn tot 31 januari 2008. Ook hier wordt aangekondigd dat mocht het zo zijn dat deze dienst betalend zou worden, hiervoor 2,95 euro/maand zal gevraagd worden. De Raad van Bestuur zal moeten beslissen of deze functionaliteit na 31 januari 2008 betalend wordt of dat de gratis periode verlengd wordt. Mocht de functionaliteit “easyview” op een bepaald tijdstip betalend worden, dan zullen de bestaande klanten hiervan tijdig en correct ingelicht worden, waarna de klant op eigen intiatief de keuze heeft om op deze betaaloptie al dan niet in te gaan.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat zowel de Tv-spot als de advertentie vermelden dat de pauze functie “gratis” is.

Zij heeft er nota van genomen dat de functionaliteit “easy view” door INDI effectief gratis wordt aangeboden tot eind 2007 en derhalve bij geen enkele INDI klant wordt aangerekend.

Bij gebreke aan tegenbewijs van de klager en bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury dit dossier zonder verdere opmerkingen afgesloten.

Adverteerder: INDI
Product/Dienst: Easyview
Media: Magazine, TV
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/10/2007