GROUPON – 25/10/2011

Beschrijving van de reclame

Op de website wordt de volgende Groupon-deal vermeld:br>
“€ 29 voor een voucher inwisselbaar voor retourvliegtickets vanaf Brussel naar Europese topsteden (excl. belastingen en toeslagen) - keuze uit 20 bestemmingen!”.
Daaronder, onder ‘voorwaarden’, valt onder meer te lezen:
• Niet inbegrepen: luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en andere taksen. Dit moet betaald worden op de site van Air Fast tickets met een creditkaart
• De uiteindelijke prijs die je zal betalen hangt af van de luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en eventuele andere taksen afhankelijk van je gekozen bestemming en het tijdstip van je vlucht. Je kan deze prijzen vooraf opzoeken via Air Fast Tickets (de prijs vermeld op de site is het totale bedrag van de toeslagen die je moet betalen).

Motivering van de klacht(en)

De klager vraagt zich af of een dergelijke aanbieding niet verboden is, aangezien toch alle kosten vermeld moeten worden bij vliegtuigtickets.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde vooreerst mee dat hij een 'coupon' aanbiedt en niet de reis zelf. De consument kan deze coupon verzilveren op de website van Airfast-tickets waar hij uiteindelijk een reis kan boeken en aankopen. Op de Groupon pagina zelf kan men dus geen reis boeken/kopen.

Daarnaast is het praktisch onmogelijk om via de Groupon website de finale modaliteiten voor elke vlucht weer te geven. Er zijn 20 bestemmingen, meerdere luchtvaartmaatschappijen en de coupons zijn een jaar geldig. Dit maakt dat er op Airfast-tickets duizenden verschillende vluchten aangekocht kunnen worden.

Tenslotte heeft de adverteerder alles in het werk gesteld om de consument perfect te informeren:
- De actie wordt in detail uitgelegd en daarenboven is er een overzichtelijke FAQ toegevoegd.
- In de titel en de tekst staat duidelijk vermeld dat het een inwisselbare coupon met prijs zonder taksen betreft.
- De consument kan op voorhand, zonder aankoopverplichting, op de website van Airfast-tickets opzoeken hoeveel de taksen bedragen op de door hem gewenste vlucht.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de website onder meer het volgende vermeldt: “€ 29 voor een voucher inwisselbaar voor retourvliegtickets vanaf Brussel naar Europese topsteden (excl. belastingen en toeslagen) - keuze uit 20 bestemmingen!”.

De Jury heeft er nota van genomen dat de aanbieding duidelijk een voucher voor een vliegtuigticket betreft en geen vliegtuigticket zelf.
>br>
De Jury is derhalve van oordeel dat de klacht ongegrond is.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen op dit punt, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: GROUPON
Product/Dienst: voucher voor vliegtuigticket
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/10/2011