GENERAL MOTORS – 18/03/2009

Beschrijving van de reclame

Op de website www.opel.be onder de rubriek “bedrijfswagens” en onder de titel“Alle Opel modellen” worden verschillende modellen bedrijfswagens afgebeeld waaronder de Corsa Van met volgende tekst:
“Opel Corsa Van. Catalogusprijs vanaf €9.979 (exclus.BTW) De Nettoprijs is de aanbevolen prijs voor particulieren.”

Motivering van de klacht(en)

Het is expliciet verboden om aanbiedingen (enkel) voor particulieren te maken met prijzen exclusief BTW. Hier staat duidelijk dat prijzen enkel voor particulieren zijn, terwijl de prijs enkel exclusief BTW is aangegeven.

Het stoort me dat Opel prijzen voor bedrijven (zelfstandigen) hoger houdt dan voor particulieren. Dat is wellicht niet verboden. Maar aanbiedingen maken die enkel voor particulieren gelden en dan de prijs exclusies BTW vermelden is duidelijk wel verboden.

Het argument dat het om een bedrijfsvoertuig gaat telt uiteraard niet als je de promotie enkel voor particulieren aanbiedt.
 

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat het om een fout ging en hij nodige ondernomen heeft om dit meteen te laten rechtzetten.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat op de website www.opel.be onder de rubriek “bedrijfswagens” en onder de titel“Alle Opel modellen” verschillende modellen bedrijfswagens worden afgebeeld waaronder de Corsa Van met volgende tekst: “Opel Corsa Van. Catalogusprijs vanaf €9.979 (exclus.BTW) De Nettoprijs is de aanbevolen prijs voor particulieren.”

Dienaangaande heeft de Jury genoteerd dat het om een fout gaat en de adverteerder het nodige heeft ondernomen om dit te laten recht zetten. De Jury heeft vastgesteld dat de zin “De Nettoprijs is de aanbevolen prijs voor particulieren.”inmiddels verwijderd werd.

Gelet op voorgaande heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: GENERAL MOTORS
Product/Dienst: Opel Corsa Van
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  18/03/2009