GARAGE VAN HERCK – 02/07/2008

Beschrijving van de reclame

Een advertentie met als titel “De 6 topmodellen van Mitsubishi vervullen al uw wensen” toont 6 wagens van het merk met prijsaanduiding (vanaf). Naast de prijs wordt voor elke wagen (met uitzondering van de L200) tevens het gemiddeld brandstofverbruik en de CO2 uitstoot meegedeeld.

Onderaan contactgegevens van de adverteerder, gevolgd door uitleg aangaande de prijzen van de verschillende voertuigen en verwijzing naar de website voor milieu-informatie.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame vermeldt het gemiddeld brandstofverbruik en de CO2 uitstoot niet voor het voertuig L200. Dit vormt een inbreuk op het K.B. van 05.09.01.
 

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat de reclame werd aangeleverd door het reclamebureau van Mitsubishi Motors Belgium en dat er in de advertentie wordt verwezen naar de website voor meer informatie.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat het brandstofverbruik en de C02 uitstoot voor elk voertuig worden vermeld, behalve voor het voertuig L200.

Dienaangaande heeft de Jury genoteerd dat het voertuig L200 een bedrijfsvoertuig betreft en geen personenwagen in de zin van het Koninklijk Besluit van 5 september 2001 (en zijn bijlage IV) betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over het brandstofverbruik en de de CO2-uitstoot bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto’s.

De Jury is derhalve van oordeel dat het voornoemde Koninklijk Besluit niet van toepassing is op het afgebeelde voertuig L200 in de advertentie in kwestie.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger werd aangetekend, werd dit dossier afgesloten

Adverteerder: GARAGE VAN HERCK
Product/Dienst: Mitsubishi
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Milieu
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  02/07/2008