GARAGE SODIA – 17/09/2013

Beschrijving van de reclame

De ‘teasing’-advertentie toont een vrouw met een groot decolleté. Daarnaast de tekst “Voulez-vous en savoir plus sur ma générosité?” (de woorden “sur ma” afgedrukt op de boezem van een silhouet van een vrouw) en “… vite deux pages plus loin ! Je vous y attends!”.
De advertentie ‘Journées générosité du 12 au 21 septembre 2013’ toont een lachend kind in een auto en daarnaast dezelfde vrouw en de tekst “la voilà ma générosité! ... c’est d’offrir un océan d’espace pour transporter toute la famille et beaucoup plus ...”.

Motivering van de klacht(en)

Volgens de klager wordt de afbeelding van de vrouw gebruikt met als doel mannelijke blikken aan te trekken, maar vrouwen zijn geen objecten om tentoon te stellen. De afbeelding van het vrouwenlichaam wordt onrechtmatig gebruikt voor de promotie van een automodel met zinspelingen van erotische en zelfs seksuele aard door de vraag “Voulez-vous en savoir plus sur ma générosité?” (vermelding “sur ma” afgedrukt op de boezem van het silhouet). In het tweede deel van de advertentie wordt de suggestieve afbeelding van de vrouw geassocieerd met een gelukkig kind in een wagen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat, ook al is het duidelijk dat het doel van zijn “blikvanger” was om zijn reclame aandachtiger te laten lezen, hij op dit idee is gekomen zonder enige seksistische voor de vrouw kwetsende bijbedoeling. Aangezien de sector in Luik gedeeld wordt door twee dealers, moet hij zich onderscheiden van zijn concurrent. De adverteerder deelde eveneens mee dat deze campagne vroegtijdig zal worden stopgezet teneinde de klager of klaagster geen aanstoot meer te geven.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de advertentie in kwestie een vrouw toont met een groot decolleté met daarnaast de tekst “Voulez-vous en savoir plus sur ma générosité?” (de woorden “sur ma” afgedrukt op de boezem van een silhouet van een vrouw) en “... vite deux pages plus loin! Je vous y attends!”.

De Jury is van oordeel dat het gebruik van deze afbeelding ongepast is om gulheid te illustreren en geen enkel verband vertoont met het product en dat de reclame op deze manier de vrouw instrumentaliseert.

Rekening houdend met de manier waarop de vrouw afgebeeld wordt, is de Jury eveneens van oordeel dat de reclame denigrerend is voor de vrouw en haar menselijke waardigheid aantast.

Op basis van artikel 4, alinea 1 en artikel 12 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel en punten 2, 3 en 4 van de JEP-regels inzake de afbeelding van de mens, heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om deze reclame niet meer te verspreiden.

Gevolg

Dienaangaande heeft de Jury nota genomen van het antwoord van de adverteerder waar hij vermeldt dat deze campagne die dag zelf zal worden stopgezet teneinde geen aanstoot meer te geven aan de klager.

Adverteerder: GARAGE SODIA
Product/Dienst: Suzuki – Journées Générosité
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  17/09/2013