GARAGE QUEVRAIN – 18/08/2009

Beschrijving van de reclame

Reclame-inlassing in Passe-Partout voor Saab 9-3 Sport Sedan Black Label.

Motivering van de klacht(en)

De reclame vermeldt de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik in een lettergrootte die veel kleiner is dan hoofdboodschap in deze reclame, hetgeen strijdig is met het K.B. van 5 september 2001 en art. 5 van de Febiac code.De reclame gaat niet over een specifieke versie, maar wel over een reeks voertuigen van hetzelfde model of van hetzelfde merk. Het is dus noodzakelijk dat de uiterste waarden (minimum en maximum) vermeld worden van het gemiddelde verbruik evenals de gemiddelde CO2-uitstoot volgens de officiële testcyclus van de reeks voertuigen waarop de reclamecampagne rit voor het desbetreffende autogamma door een reclamecampagne betrekking heeft.

Standpunt van de adverteerder

De invoerder heeft de aandacht gevestigd op het feit dat het hier niet gaat om een nationale campagne, maar wel om een advertentie van de plaatselijke verdeler, Garage Quevrain. Deze laatste heeft, op basis van een dealer template die door de invoerder nog niet volledig gefinaliseerd was, de afmetingen gereduceerd tot het formaat van de advertentieruimte die hij had gereserveerd.

De invoerder deelde mee dat de aangeboden lay-out een afmeting van 230x160 had en volgens artikel 5 van de Febiac Code dienen de vermeldingen mbt verbruik en CO2 uitstoot dan 3mm te bedragen.

De invoerder liet gelden dat hij de nodige richtlijnen heeft toegepast en dat de te kleine vermelding in de advertentie het gevolg is van de locale aanpassing door de verdeler.Aangaande het vermelden van de cijfers van het volledige gamma van het afgebeelde model, heeft de invoerder gepreciseerd dat dit een advertentie betreft voor de beperkte serie Saab 9-3 Sport Sedan “Black label”. Dit model is enkel en alleen beschikbaar in de motorisatie 1.8i met manuele versnellingsbak. De vermelde cijfers zijn dus effectief deze van het ‘getoonde model in zijn getoonde versie’ zoals vooropgesteld in de Febiac code.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de lettergrootte van de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik (1mm) kleiner is dan hetgeen terzake voorgeschreven is door art. 5 van de Febiac code (1.5mm)

Deze advertentie is derhalve strijdig met het K.B. van 05/09/2001 en met de Febiac code.

De Jury heeft nota genomen van de informatie meegedeeld door de invoerder volgens dewelke de reclame uitgaat van de lokale garage die de voorgestelde lay-out, die conform was met de Febiac code (formaat 230x160 en 3 mm voor de lettergrootte van de vermeldingen) , heeft verkleind.

Bovendien heeft de Jury vastgesteld dat de reclame betrekking heeft op de beperkte serie Saab 9-3 Sport Sedan ‘Black Label’ en dat dit model uitsluitend beschikbaar is met een 1.8i motorisatie met manuele versnellingsbak. De vermelde waarden zijn die van het model voorgesteld in de reclame en dit conform art. 5 van de Febiac code.

De Jury heeft de adverteerder verzocht deze reclame te wijzigen mbt lettergrootte van de vermeldingen inzake het gemiddelde brandstofverbruik en CO2-uitstoot door ze in overeenstemming te brengen met het K.B. van 05/09/2001 en art 5 van de Febiac code en intussen deze reclame niet meer te verspreiden.

De adverteerder heeft bevestigd dat hij de Jurybeslissing zal naleven.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: GARAGE QUEVRAIN
Product/Dienst: Saab 9-3 Sport Sedan Black Label
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Milieu, Andere
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  18/08/2009