GAIA – 16/01/2013

Beschrijving van de reclame

Na het tonen van de “making of” van een installatie met een schaal met toastjes, verschijnt deze tekst in beeld: “Op een kerstmarkt nodigden we mensen uit voor een glaasje cava en een toastje met foie gras.”.
Als mensen een toastje nemen begint op een beeldscherm in het stalletje een film te lopen met beelden van ganzen of eenden in kooien die gedwangvoederd worden, met daarbij de tekst: “Vergeet nooit hoe foie gras gemaakt wordt.”. De spot toont de reacties van de mensen.
Eindscherm: “Gaia Voice of the Voiceless gaia.be”.

Motivering van de klacht(en)

De klager wenst zich niet uit te spreken over de ethiek van de reclamespot, maar wel over het kader waarin deze wordt getoond: als boodschap van algemeen nut. Op het einde van de spot komt er de duidelijke boodschap: KIES VOOR FAUX GRAS DE GAIA. Dit is zuivere reclame en geen boodschap van algemeen nut. Dit hoort dus naar de mening van de klager niet thuis op de openbare omroepen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat op VRT televisie geen reclame werd gemaakt voor Faux Gras de GAIA. In andere media - zijn website, facebookpagina en op RTBF – heeft hij een versie gebruikt waar Faux Gras wel vermeld wordt. Op één heeft hij daarentegen de laatste pancarte weggelaten. Er werd op één dan ook op geen enkele manier reclame gemaakt voor Faux Gras de GAIA aangezien het product helemaal niet vermeld werd. De spot waarnaar de klager verwijst werd immers niet uitgezonden op VRT televisie.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat de klacht betrekking heeft op het feit dat op VRT televisie een spot van de adverteerder waarin deze melding maakt van het product Faux gras de Gaia zou zijn uitgezonden als boodschap van algemeen nut.

De Jury heeft er evenwel tevens nota van genomen – zowel ingevolge het antwoord van de adverteerder als via de in de klacht vermelde media – dat de spot waarin wordt verwezen naar het product Faux gras de Gaia niet werd uitgezonden op VRT televisie, maar wel een versie van de spot waaruit deze verwijzing was weggelaten.

De Jury heeft derhalve de klacht onontvankelijk verklaard bij gebrek aan voorwerp.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: GAIA
Product/Dienst: Campagne tegen foie gras
Media: TV
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Andere
Initiatief: Consument
Type beslissing: Andere
Datum afsluiting:  16/01/2013