EUROSTAR – 11/10/2011

Beschrijving van de reclame

Banner:
‘Hoe stel jij je de Olympische Spelen van London 2012 voor? Ontdek de film. Eurostar. Opening the way. Ontdek hun Trainstorming. Officiële Internationale Railpartner voor de Olympische Spelen van Londen 2012’

Website:
‘Ontdek de stad van de Olympische Spelen 2012 / € 88 H/T pp. Reserveer nu vanaf € 88 H/T pp. Officiële Internationale Railpartner voor de Olympische Spelen van Londen 2012’

Motivering van de klacht(en)

Eurostar maakt geregeld reclame met toespelingen op de Olympische Spelen. Eurostar is inderdaad officiële provider van de Olympische spelen. Via hun reclames suggereren ze echter op z'n minst dat het reeds mogelijk is tickets te boeken voor de olympische spelen. Dit is niet het geval. In die zin is nu reeds reclame maken misleidend.
 

Standpunt van de adverteerder

De aangeklaagde campagne betreft het online gedeelte ter ondersteuning van de lopende TV campagne. Het algemene doel van de campagne is om Eurostar te positioneren als Officiële Internationale Railpartner voor de Olympische Spelen van Londen 2012.
De verkoop van Eurostar tickets voor de periode van de Olympische Spelen is begonnen sinds 21 juni 2011.
Het online luik van de lopende campagne heeft als doel om de Belgische consument enthousiast te maken om de stad waar de Olympische Spelen van juli 2012 zullen doorgaan te bezoeken.
Om alle verwarring te vermijden wordt tenslotte met opzet in de tekst verduidelijkt dat het wel degelijk gaat om reizen naar Londen buiten de periode van de Olympische Spelen door middel van volgende termen: “Ga het vanaf nu zelf ontdekken” of “Vertrek nu naar Londen”.

Jurybeslissing

De Jury heeft kennis genomen van de reclame via banner en via de website van Eurostar.

De Jury heeft er nota van genomen dat het, enerzijds, al mogelijk is om toegangstickets voor de Olymische Spelen te boeken en, anderzijds, dat het al mogelijk is om treintickets te boeken om naar London te reizen.

De Jury is derhalve van oordeel dat de klacht niet gegrond is en dat het verspreiden van de reclame in kwestie niet van aard is om de consument te misleiden.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: EUROSTAR
Product/Dienst: Tickets voor de Olympische spelen
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  11/10/2011