ETS. P. BRUGGEMAN – 22/04/2009

Beschrijving van de reclame

De advertentie toont een glas Hasselt Kaffé Fryns met een gloed van een rood-blauw-groen kleurenpalet op de achtergrond. Bovenaan staat de slogan “- Goedele, Medium of the Year -” en “HETE POES… KAFFE”.
Onderaan, logo van Hasselt Fryns en “Hasselt Kaffé Fryns. De warmste der straffe Poeskaffés”. Educatieve slogan “Ons vakmanschap drink je met verstand” is in kleine letters vermeldt.

Motivering van de klacht(en)

De klager had ten eerst niet begrepen dat het over alcohol ging en vindt dat dit toch en zeer dubieuze reclame is: je moet dat product drinken om een hete poes te hebben ? Walgelijk…

Standpunt van de adverteerder

De regie deelde mee dat deze advertentie in de "top topical actie" kadert die gelinkt was aan de prijs "Medium of the year" die het magazine Goedele heeft ontvangen. Zij is eenmalig verschenen en gelinkt aan bovenstaande actie. Bedoeling was dat de adverteerder een link zou leggen naar de prijs en het magazine en dat daarom zijn advertentie gratis mocht verschijnen. De adverteerder heeft op deze manier deelgenomen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze advertentie met als titel « Goedele, Medium of the Year », een glas Hasselt Kaffé Fryns toont met de slogan « Hete poes … kaffé » en onderaan de tekst « De warmste der straffe poeskaffés ».

De Jury heeft genoteerd dat deze advertentie in een "top topical actie" kadert die gelinkt was aan de prijs "Medium of the year" die het magazine Goedele heeft ontvangen. De Jury heeft ook genoteerd dat de bedoeling erin bestond dat de adverteerder een link zou leggen naar deze prijs en het magazine en dat daarom zijn advertentie eenmalig gratis mocht verschijnen.

Rekening houdend met de aard van het magazine waarin de advertentie verschenen is (vrouwenmagazine met psychologie, maatschappij, seks en humor als pijlers) en gelet op het humoristisch woordenspel, is de Jury is van oordeel dat deze reclame niet van aard is om de lezers te choqueren of om als kleinerend ten aanzien van de vrouw over te komen.

De Jury heeft vastgesteld dat de educatieve slogan « Ons vakmanschap drink je met verstand » onderaan vermeld wordt maar dat de grootte van de gebruikte karakters niet in overeenstemming is met de bepalingen van de Bijlage B van de Convenant inzake gedrag en reclame mbt alcoholhoudende dranken die een lettergrootte van 3 mm voorziet indien het om een A4 advertentie gaat. De Jury heeft derhalve de adverteerder verzocht om in de toekomst rekening te houden met deze bepalingen.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: ETS. P. BRUGGEMAN
Product/Dienst: Hasselt Kaffé Fryns
Media: Magazine
Onderzoekscriteria: Kleineren
Initiatief: Consument
Categorie: Dranken
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  22/04/2009