ELECTRABEL – 14/06/2001

Beschrijving van de reclame

Een TV-spot toont een man die een lamp van een straatlantaarn vasthoudt alsof hij fungeert als paal. Er komt een wandelaar langs met zijn hond aan de leiband die de lantaarnman duidelijk niet opmerkt en de hond plaatst zich in “paringshouding” rond de benen van de man. De lantaarnman ergert zich duidelijk. Vervolgens zegt een stem : “Ook al merkt u het niet, toch zijn we er elke dag opnieuw voor u. En u kan altijd op ons rekenen. Electrabel, een en al energie voor u”.

Motivering van de klacht(en)

De reclame wordt beschouwd als wansmakelijk en schaadt de waardigheid van de betrokken werknemers.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat de onderliggende idee van de reclamecampagne erin bestaat om het publiek te herinneren aan de vanzelfsprekend geworden aanwezigheid van elektriciteit in hun dagelijks leven, en dit op een sympathieke manier met een knipoog. De adverteerder benadrukte eveneens dat de spot inmiddels gewijzigd werd en dat het “paringsgedrag” van de hond niet meer aanwezig is.

Jurybeslissing

Na de originele spot te hebben onderzocht, heeft de Jury gemeend dat deze negatieve reacties kan uitlokken bij het publiek of een deel van het publiek omwille van de gedraging van de hond. Zij heeft een advies van voorbehoud geformuleerd overeenkomstig art. 4 van haar reglement. Na onderzoek van de gewijzigde spot heeft de Jury gemeend geen opmerkingen meer te moeten formuleren.

Adverteerder: ELECTRABEL
Product/Dienst: Elektriciteit
Media: TV
Onderzoekscriteria: Fatsoen en goede smaak, Kleineren
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  14/06/2001