EHIC – 30/11/2011

Beschrijving van de reclame

De openingspagina van de site ‘applyehic.org’ bevat onder meer de volgende vermeldingen:
“European Health Insurance Card (…)
- Application Reviewed & Verified
- Worry Free Application
- Optional Express Service with Insurance Cover from Today
- EHIC supplied free by NHS – you just pay for us to check and send
- Processing Fee of just £14.99”

Motivering van de klacht(en)

De klager dacht dat het om de officiële National Health Service (NHS)-site ging. De site registreert echter slechts gegevens, stuurt deze door naar NHS, en rekent een bedrag aan om niets te doen. De site en de zoekresultaten zijn met opzet zo ingesteld om nietsvermoedende consumenten te laten betalen voor EHIC-kaarten, terwijl deze gratis verstrekt worden rechtstreeks via de NHS-site. Er is geen mogelijkheid om het bedrijf te contacteren via de site. Alle vermelde contactgegevens betreffen de NHS, zodat de site de officiële site lijkt te zijn, wat alleen in de kleine lettertjes wordt tegengesproken. Volgens de klager misleidt deze site het publiek opzettelijk en is deze handelswijze frauduleus.

Jurybeslissing

De Jury heeft vooreerst vastgesteld dat het Belgische postadres dat op de www.applyehic.org website vermeld wordt wel degelijk een bestaand adres is, aangezien ze een ontvangstbewijs heeft aangekregen nadat ze een aangetekende brief naar dit adres had gestuurd. De Jury heeft echter vanwege de adverteerder geen antwoord op de klacht ontvangen.

De Jury heeft vervolgens kennis genomen van de homepage en andere pagina’s van de hierboven vermelde website. De Jury heeft er nota van genomen dat hier onder andere vermeld wordt: “EHIC supplied free by NHS – you just pay for us to check and send”.

De Jury is van oordeel dat op de website duidelijk en meermaals de aard en de omvang van de diensten die de adverteerder levert vermeld worden, in die mate dat zij van oordeel is dat de reclame in kwestie niet van aard is om de gemiddelde consument te misleiden met betrekking tot de omvang van de verplichtingen van de adverteerder of de noodzaak van zijn diensten.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: EHIC
Product/Dienst: European Health Insurance Card Application Review & Verification
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  30/11/2011