DELA – 10/05/2011

Beschrijving van de reclame

Tekst Google Ad na zoekopdracht op “begrafenissen feryn”

Begrafenissen Feryn
Begrafinisondernemers in uw buurt?
Zoek nu per provincie via Dela.be
www.dela.be/Begrafenisondernemers

Motivering van de klacht(en)

Dela misbruikt de namen van onafhankelijke begrafenisondernemingen. Deze bedrijven zijn niet aangesloten bij Dela. Bovendien is deze reclame misleidend voor de consument. Wie bijvoorbeeld zoekt op de namen van Planckaert, Feryn, …(allemaal onafhankelijke begrafenisondernemers), komt op de website van Dela terecht en niet op de website van de ondernemer die wordt gezocht. Pure misleiding dus.
 

Standpunt van de adverteerder

Dela adverteert op google niet op namen van begrafenisondernemers, wel op woorden als ‘begrafenissen’ of ‘begrafenisondernemer’. Als iemand dan begrafenissen feryn intikt op google, dan komt deze op een ad van Dela aangezien het woord begrafenissen in de zoekopdracht staat.

Men verwijt Dela, maar men adverteert zelf op de merknaam Dela (als men bij google zoekt op Dela komt men uit bij Qui.be=begrafenissen quirijnen. Men doet met andere hetzelfde en nog erger, namelijk adverteren op merknamen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze klacht afkomstig is van een beroepsvereniging die de Vlaamse uitvaartbedrijven vertegenwoordigt en derhalve de belangen van haar leden waarneemt. Aangezien de klacht betrekking heeft op een onderdeel (zoekfuncties google ads) dat ingaat tegen de belangen van bepaalde leden van de vereniging in kwestie, is de Jury van oordeel dat de klacht onontvankelijk is op basis van de art. 2 en 5 van het reglement (concurrentiële belangen).

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: DELA
Product/Dienst: Uitvaartverzekering
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Type beslissing: Andere
Datum afsluiting:  10/05/2011