COFIDIS – 29/10/2010

Beschrijving van de reclame

Als men op google de zoektermen “ bijverdienste thuiswerk” intikt, dan verschijnt er via google adwords een link naar Cofidis waarin het volgende wordt vermeld: “Bijberoep: van € 500 tot € 10 000 binnen de 48u. Uw duwtje in de rug. www.cofidis.be ”

Motivering van de klacht(en)

De klager vindt dit bijzonder misleidend, het lijkt erop alsof je met een bijverdienste tussen 500 en 10000 € kan verdienen op 48u.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft zelf vastgesteld dat de zoekopdracht via Google op basis van de term « bijverdiensten” effectief een commerciële link naar COFIDIS teweegbrengt.

Dit is een gevolg van de aankoop van het sleutelwoord « verdienst » met behulp van de adwords dienst van Google. Deze techniek heeft als gevolg dat alle woorden die uit het sleutelwoord voortvloeien ook opgekocht worden, behalve als ze uitdrukkelijk uitgesloten worden.

Klaarblijkelijk werd deze niet uitgesloten. De adverteerder deelde mee dat hij deze onmiddellijk zal uitsluiten.

Jurybeslissing

Het onderzoek van de Jury beperkt zich tot de inhoud van de commerciële link die voortvloeit uit een opzoeking via Google en strekt zich niet uit tot de inhoud van de site www.cofidis.be.

De Jury heeft vastgesteld dat een opzoeking via Google op basis van het sleutelwoord ‘bijverdiensten’ een commerciële link oplevert met de volgende tekst “Bijberoep – Van 500€ tot 10.000€ op uw rekening binnen de 48u. Uw duwtje in de rug! www.Cofidis.be”.

De Jury is van oordeel dat deze reclame van aard is om de consument te misleiden betreffende de aard en de voornaamste kenmerken van het product in de zin van artikel 88 van de wet van 6 april 2010 betreffende de marktpraktijken en heeft derhalve een beslissing tot wijziging geformuleerd.

Dienaangaande heeft de Jury ingevolge het schrijven van de adverteerder genoteerd dat de aankoop van het sleutelwoord ‘verdienst’ via de Google adwords dienst de aankoop van alle woorden die eruit voortvloeien met zich heeft gebracht. De Jury heeft tevens genoteerd dat het sleutelwoord intussen uitdrukkelijk werd uitgesloten.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: COFIDIS
Product/Dienst: Leningen
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  29/10/2010