CAFE THEATRE – 26/01/2011

Beschrijving van de reclame

De reclame op de website vermeldt dat men een etentje voor €1 kan winnen.

Motivering van de klacht(en)

Op de desbetreffende site wordt duidelijk geadverteerd dat u een etentje kan winnen voor 1 persoon. Hiervoor dien je je te kwalificeren en je persoonlijke gegevens door te sturen. Dit etentje is geldig van 14 tot 28 januari.

Maar eens de winnaars bekend gemaakt zijn blijkt de mail naar de winnaars plots volgend info te bevatten:
"Met deze bon mag de winnaar een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert van de kaart kiezen. Eén winnaar per tafel. Deze bon is strikt persoonlijk, niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij reservaties van minimum 2 personen."

De klager voelt zich toch ietwat bedrogen. Zou dergelijk belangrijk informatie niet verplicht moeten aangekondigd zijn in de gebruiksvoorwaarden voordat je deelneemt aan het spel?

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft meegedeeld dat de voorwaarden die de winnaars ontvangen hem de meest elementaire spelregels lijken zonder enige dubbelzinnigheid. Hij begrijpt niet waar of hoe de klager zich bedrogen zou kunnen voelen. Hij heeft een kopie van de bevestigingsmail doorgestuurd.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame op de website vermeldt dat men een etentje voor €1 kan winnen. Deze actie is intussen afgelopen.

De Jury heeft er nota van genomen dat de winnaars een bevestigingsmail krijgen waarin onder meer het volgende meegedeeld wordt: “Eén winnaar per tafel. Deze bon is strikt persoonlijk, niet cumuleerbaar met andere acties en enkel geldig bij reservaties van minimum 2 personen”.

De Jury is van oordeel dat deze informatie een essentiële informatie is die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit te kunnen nemen.

Gelet op wat voorafgaat is de Jury van oordeel dat de reclame op de website strijdig is met de artikels 88 en 90 van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en de artikels 3 en 5 van de code van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC code).

De Jury heeft de adverteerder verzocht om dit aan te passen in zijn toekomstige reclame (door de essentiële informatie in de reclame zelf te vermelden).

De adverteerder heeft bevestigd dat hij bij het volgende spel de nodige aanpassingen zal aanbrengen.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: CAFE THEATRE
Product/Dienst: Etentje
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  26/01/2011