BROTHER INTERNATIONAL – 23/12/2004

Beschrijving van de reclame

Een advertentie toont een man in een doktersjas die voor een aanrecht staat met stalen die gele vloeistof bevatten. Hij spuwt de gele vloeistof uit die hij zonet gedronken heeft van een transparant bekertje dat hij in zijn hand houdt. Onderaan wordt de labelprinter in kwestie getoond die een label afgedrukt heeft met als opschrift “urinestaal”. Tekst : “Organize your world. Brother QL 500 labelprinter”, gevolgd door de vermelding van de prijs, de voorwaarden en voordelen van het aanbod, het website-adres en een telefoonnummer.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is op het randje van het scatologische. Er zijn duizend andere manieren om een boodschap te brengen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde de motivering van zijn reclamebureau mee. Deze heeft gepoogd een impactvolle, duidelijke en relevante advertentie te maken Ze is impactvol doordat de lezer een verklaring zoekt voor het verrassende beeld van een spuwende dokter en vindt dit in het label en ontdekt hierdoor het aanbod van Brother. Ze is duidelijk omdat ze aantoont dat een labelprinter helpt om zich goed te organiseren en de kans op fouten te verkleinen. Ze is relevant omdat ze de essentie van de meerwaarde van een labelprinter communiceert, namelijk orde ipv chaos en fouten. Het reclamebureau benadrukte dat het niet de bedoeling was om slordigheid bij dokters te promoten of dokters in diskrediet te brengen en dat ze gekozen heeft voor een impactvolle reclame teneinde de aandacht van de lezer te krijgen.

Jurybeslissing

De Jury heeft gemeend dat deze afbeelding niet getuigt van de beste smaak en negatieve reacties kan uitlokken die afbreuk doen aan het imago van de reclame. Zij heeft derhalve gemeend een advies van voorbehoud te moeten formuleren overeenkomstig art. 4 van haar reglement.

Adverteerder: BROTHER INTERNATIONAL
Product/Dienst: Labelprinter
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Fatsoen en goede smaak, Kleineren
Initiatief: Consument
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  23/12/2004