BLOKKER – 05/07/2013

Beschrijving van de reclame

In de folder op de website staat een advertentie voor een badjas voor €12,99 per stuk, met daarbij een foto van een blauwe en een witte badjas en de tekst “Badjas Van micro polyester. Verschillende kleuren. Maten S-XL.”.

Motivering van de klacht(en)

In de winkel die de klager bezocht waren enkel 2 soorten roze badjassen geleverd die totaal verschilden van degene op de foto. De verkoopster heeft naar 5 andere filialen gebeld om te vragen of die badjassen uit de folder bij hen geleverd werden, maar het antwoord luidde telkens: neen, enkel een soort roze badjas in een totaal ander model.
Het zou om een fout in de folder gaan, maar de winkels hadden geen melding ontvangen dat er een fout in de folder zou staan. De klager vindt dit pure oplichterij want er waren inderdaad wel mooie badjassen in verschillende kleuren aanwezig in de winkel maar aan de prijs van €25! Als klant zou men zich al snel laten misleiden om dan maar deze soort badjas te kopen.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat de promotie betreffende de badjassen alleen geldig is in Blokker Nederland en dat de fout te wijten is aan het verkeerd opslagen van beelden in een specifiek systeem waardoor er een verkeerde foto in de folder terecht gekomen is. Om de klant enigzins tegemoet te komen, heeft de adverteerder geregeld dat de klant de andere badjas van 25 € mag aankopen aan 12.99 €.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat de op de website van de adverteerder afgebeelde folder geldig vanaf 17 juni 2013 een badjas aan €12.99 promoot.

De Jury heeft er nota van genomen dat de gepromote badjas in de winkel niet beschikbaar was aan €12.99 maar dat er wel badjassen in verschillende kleuren beschikbaar waren aan €25 en dat andere badjassen beschikbaar waren aan €12.99 maar dat die totaal verschillend waren van degene op de foto.

De Jury heeft er ingevolge het antwoord van de adverteerder nota van genomen dat de promotie in kwestie alleen geldig was in Nederland en dat bij vergissing een verkeerde foto in de folder werd gebruikt.

De Jury is derhalve van oordeel dat de verkeerdelijk gebruikte afbeelding van de badjas van aard is om de consument te misleiden over de kenmerken van het product, wat strijdig is met artikels 88 en 90 van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming en de artikels 3 en 5 van de code van de Internationale Kamer van Koophandel.

De Jury heeft dan ook de adverteerder verzocht om deze reclame te wijzigen of bij gebreke daaraan deze reclame niet meer te verspreiden in de toekomst.

Gevolg

De adverteerder zal extra aandacht schenken om dergelijke foutieve informatie te vermijden.

Adverteerder: BLOKKER
Product/Dienst: Badjas
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Datum afsluiting:  05/07/2013