BEFOSAN – 26/10/1999

Beschrijving van de reclame

Met als titel “Deze proteïne deed me 42 kilo verliezen in 9 ½ weken (zonder één enkel dieet)” stelt de advertentie een vermagerinspoduct voor op basis van “een eiwit dat onttrokken wordt aan een plant met de wetenschappelijke naam “Phaseolus”. De tekst bevat een getuigenis van een vrouw die meer dan 42 kg met het product verloor en vermeldt dat “nadat deze proteïne actief werkzaam is geworden in uw lichaam, brengt het een krachtig systeem op gang dat uw overtollige vetten snel elimineert” en “deze pastillen,…, dwingen uw lichaam, vanaf het eerste moment, om de overtollige kilo's te elimineren door een krachtige systeem van vetafvoer op te bouwen. U kan blijven eten wat u wil, zonder iets aan uw eetgewoonten te veranderen… U kan onmiddellijk tot 7 kilo verliezen vanaf de eerste week en 5 tot 6 kilo in de daaropvolgende weken”. Bestelbon met “gratis” proefaanbod. Terugbetalingsgarantie in geval van ontevredenheid.

Motivering van de klacht(en)

De affirmatieve beweringen rechtvaardigen een vraag om bewijsvoering. De conformiteit met de regels inzake reclame voor vermageringsproducten en de toepasselijke wetgeving moet worden onderzocht.

Jurybeslissing

Bij gebrek aan antwoord van de adverteerder op haar verzoek om bewijsvoering en haar aanbeveling tot schorsing van de advertentie, heeft de Jury een schorsingsaanbeveling aan de media gericht.

Adverteerder: BEFOSAN
Product/Dienst: Minceur X-Press
Media: Magazine
Initiatief: Jury
Categorie: Gezondheid
Datum afsluiting:  26/10/1999