AUTOBEDRIJF ANTORETI – 25/08/2009

Beschrijving van de reclame

Reclame-inlassing (230x109) in Passe-Partout voor Hyundai.

Motivering van de klacht(en)

De reclame vermeldt de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik in een lettergrootte die veel kleiner is dan hoofdboodschap in deze reclame, hetgeen strijdig is met het K.B. van 5 september 2001 en art. 5 van de Febiac code. Bovendien bepaalt art. 5 van de Febiac code het volgende: De CO2- en verbruiksgegevens die worden weergegeven, zijn de waarden van het getoonde model in zijn getoonde versie (versie met manuele versnellingsbak / versie met automatische versnellingsbak / versie met benzinemotor / versie met dieselmotor / …). Indien de reclame niet specifiek één bepaalde versie betreft maar een reeks van voertuigen van hetzelfde model of hetzelfde merk, dan worden beide uiterste waarden (minimum en maximum) vermeld van het gemiddelde verbruik en de gemiddelde CO2-uitstoot volgens de officiële testcyclus van de reeks voertuigen waarop de reclamecampagne betrekking heeft. Dit is niet het geval aangezien de reclame geen rekening houdt met het model i20 1.4 Lounge automatique (6,2 l/100km et 146 gCO2/km).

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat de advertentie aangeleverd door de invoerder conform de JEP normen is, maar dat Passe-Partout deze verkleind heeft in functie van de bestelde advertentieruimte. Hij dacht dat als men alles volgens dezelfde noemer reduceert, dat alles dan conform is. Hij bevestigde dat als er een fout gebeurd is, dit niet opzettelijk gebeurd is, maar eerder uit onwetendheid en dat hij dit in acht zal nemen voor de toekomst.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame verwijst naar 3 modellen (2 modellen met specifieke prijsvermelding: i20STC, 3-deurs, 1,2 Lounge + i20STC, 3-deurs 1,4CRDi Lounge - en het getoond model zonder prijsaanduiding: i20 1,6 CRDi Style 5-deurs, waarvan geen automatische versie bestaat) en vermeldt de vork (officiële CO2-uitstoot + brandstofverbruik) tussen het laagste en het hoogste model in kwestie, wat conform is met de bijlage IV van het Koninklijk Besluit van 05/09/2001 en met het art. 5 van de Febiac code.

De Jury heeft vastgesteld dat de lettergrootte van de vermeldingen inzake CO2-uitstoot en brandstofverbruik (1,85mm voor formaat <A5) groter is dan hetgeen terzake voorgeschreven is door art. 5 van de Febiac code (1,5 mm).

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: AUTOBEDRIJF ANTORETI
Product/Dienst: Hyundai
Onderzoekscriteria: Wettelijkheid, Milieu, Andere
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/08/2009