De trailers tonen verschillende scènes van de film, waaronder seksscènes.
Eén affiche toont een man in maatpak die de benen van een vrouw vasthoudt, met de tekst « Je rentre en réunion ». De andere affiche toont een man in maatpak, GSM in de hand, met, ter hoogte van zijn geslachtsdeel, de achterkant van het hoofd van een vrouw waarvan de handen op zijn bovenlichaam geplaatst zijn, met de tekst “ça va couper, je rentre dans un tunnel”.
Onderaan de affiches, de tekst “Les Infidèles – 29 février 2012”.
De Belgische verdeler van de film heeft meegedeeld dat ‘Les Infidèles’ “Kinderen toegelaten” werd verklaard. Volgens hem heeft dit het onschuldig karakter van de film bevestigd, ver van eender welk discriminerend, gewelddadig, racistisch of seksistisch aspect. Enkel humoristisch en suggestief, toont de film niets en is het niet zijn bedoeling om te provoceren of te shockeren.
Aangezien bovendien de beelden van de trailer zich in de film bevinden, had de Commissie van het Ministerie van Justitie er niets op aan te merken.
Vooreerst heeft de Jury verduidelijkt dat het niet tot haar bevoegdheid behoort om zich uit te spreken over het cinematografisch werk ‘Les Infidèles’, maar wel over de reclame die erover gemaakt wordt. De Jury heeft er vervolgens nota van genomen dat het thema van de film betrekking heeft op ontrouw. De Jury is derhalve van oordeel dat het legitiem is om dit onderwerp op te roepen in de reclame (de affiches en de trailers) om een film die hierover gaat te promoten.
Dit gezegd zijnde, heeft de Jury vervolgens het ethische / wettelijke karakter van de afbeelding van de mens op de affiches en in de trailers onderzocht. Wat de trailers betreft, is de Jury van mening dat de beelden die getoond worden zich (zoals alle trailers) beperken tot het overnemen van fragmenten van de film en dus informatie geven in verband met het genre van de film (waarover de Jury zich opnieuw niet uit te spreken heeft). Wat de affiches betreft, zij tonen de acteurs in overdreven situaties die overeenstemmen met de geest van de film in kwestie. Één van de acteurs, Jean Dujardin, is trouwens goed bekend bij het publiek als iemand die in meerdere komedies heeft meegespeeld. De beelden die overgebracht worden door de affiches zullen dus door het publiek ervaren worden als zijnde deze van een komedie en zijn niet van aard om denigrerend te zijn voor vrouwen of mannen.
Rekening houdend met wat voorafgaat, is de Jury van oordeel dat, in deze context, de campagne (affiches en trailers) geen aanstootgevende of onfatsoenlijke tekstuele of visuele elementen bevat, dat ze niet van aard is om de menselijke waardigheid aan te tasten en geen andere bepalingen van de Regels inzake de afbeelding van de mens overtreedt.
Wat betreft de plaatsen waar en de uren waarop de reclames worden verspreid, richt de Jury zich naar de beslissing van de Commissie van de FOD Justitie die de film ‘Kinderen Toegelaten’ verklaard heeft.
Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.
Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.
Barastraat 175, 1070, Brussel, Belgie.
E-mail: info@jep.be
Tel: +32 2 502 70 70