ALGEMEEN NEDERLANDS ZANGVERBOND – 02/03/2010

Beschrijving van de reclame

Een advertentie met als titel “73ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Vlaanderen aan zet!” toont 2 pionnen op een schaakbord: links bevindt zich het paard (Vlaamse leeuw) en rechts de verslagen koning (pion ligt neer).
Tekst onderaan: Zondag 28 februari 2010 – 14.30 u Lotto Arena Antwerpen, gevolgd door website-adres en contactgegevens om tickets te bestellen.

Motivering van de klacht(en)

Op de advertenie staan twee pionnen van een schaakspel afgebeeld: Een (vlaamse leeuw) links in beeld en een de verslagen koning (rechts in beeld).

De symboliek van de verslagen Belgische koning door de Vlaamse leeuw (Vlaams nationalisme) is opmerkelijk opvallend. (=Een liggend, verslagen beeldje van de koning-pion met een Belgische vlag).

De "gevallen Belgische vlag" is vernederend voor alle Belgen in dit land, en dit ligt gevoelig. De titel "Vlaanderen aan zet" maakt het achterliggend idee duidelijk.

Standpunt van de adverteerder

Het concert waarvan sprake heeft reeds plaatsgevonden en reclame is derhalve niet langer verspreid.
De reclame en de onderliggende boodschap, kaderen in de vrije meningsuiting.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze communicatie uitgaat van het Algemeen Nederlands Zangverbond VZW ter promotie van het Vlaams Nationaal Zangfeest, zijnde een cultureel evenement waarvan de traditie en ambities door de jaren heen gekend zijn.

Gelet op voorgaande is de Jury van oordeel dat de gemiddelde consument deze communicatie in haar juiste context weet te beoordelen en deze niet van aard is om vernederend over te komen.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: ALGEMEEN NEDERLANDS ZANGVERBOND
Product/Dienst: Vlaams Nationaal Zangfeest
Media: Dagblad
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  02/03/2010