VRT – 05/07/2007

Beschrijving van de reclame

Een advertentie met als titel : “Protect your privacy. Want Studio Brussel zit weer all areas” toont twee jonge mannen met ontbloot bovenlichaam. De ene man staat licht voorovergebogen en de andere man staat achter hem met uitgestoken tong, met zijn hand op de rug van de ene man (alsof hij zonnecrème aanbrengt). Hun ogen zijn bedekt met een zwarte band.
Tekst onderaan : “Luister naar all areas, live vanop : Werchter. Cactusfestival – Dour – 10 days off – Suikerrock – Tomorrowland – Lokerse feesten – Marktrock – Pukkelpop. Draag je incognitobril. Studio Brussel dé festivalradio”.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is onaanvaardbaar.
 

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft laten weten dat de afbeelding een onschuldige, authentieke kwajongensscène uit de realiteit van een muziekfestival is. Hij heeft eraan toegevoegd dat de afbeelding absoluut niet aanstootgevend, noch (suggestief) erotisch of choquerend bedoeld is.
Ze wil niemand viseren of kwetsen. De adverteerder heeft tenslotte verduidelijkt dat de boodschap van de campagne overduidelijk een vette ludieke knipoog is : Studio Brussel is overal ( op alle festivals), dus : hou je manieren.

Jurybeslissing

De Jury heeft vooreerst vastgesteld dat de advertentie een jonge man in scène zet die de indruk wekt zonnecrème aan te brengen bij een andere jonge man.

Nochtans, is de Jury van mening dat de jonge man door zijn gebaar met zijn mond en tong duidelijk de mogelijkheid schept om bij een deel van het publiek een seksuele of erotische connotatie te creëren.

Zij heeft dus gemeend dat deze advertentie niet van de beste smaak getuigt en een voorbehoud inzake fatsoen opwerpt. Daar dergelijke vorm van communicatie negatieve reacties kan uitlokken bij een deel van het publiek, heeft de Jury gemeend een advies van voorbehoud te moeten formuleren.

Adverteerder: VRT
Product/Dienst: Studio Brussel
Media: Magazine
Initiatief: Consument
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  05/07/2007