SUPPLIES DISTRIBUTORS NV – 08/06/2016

Beschrijving van de reclame

Op de homepage van de webshop staat aan de rechterzijkant in een grijze balk, onder een foto van een vrouw met een laptop, de volgende tekst:
“OLYMPUS ONLINE SHOP
Gratis verzending
Makkelijke retourzendingen
Online winkelen zoals het hoort te zijn. Meer informatie over de Olympus Online Shop:
Gemakkelijk bestellen
Levering
Producten retourneren
Veilig winkelen
Veelgestelde vragen
Contact opnemen”.

Motivering van de klacht(en)

Op basis van deze advertentie plaatste de klager een bestelling, in de veronderstelling dat de levering gratis zou zijn, zoals door de adverteerder werd bevestigd via twitter.

Na contactname werd door de adverteerder meegedeeld dat de gratis levering slechts geldt voor bestellingen vanaf 100 euro, wat ergens bovenaan de website in het klein vermeld staat. Aangezien dit echter nergens vermeld staat in een disclaimer bij de advertentie aan de zijkant zelf, gaat het volgens de klager om misleidende reclame.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder gaf vooreerst aan dat bovenaan de website duidelijk wordt aangegeven dat de levering slechts gratis is voor bestellingen boven de 100 euro. Bovendien worden de verzendkosten duidelijk aangegeven vooraleer een bestelling wordt afgerond.

Hij deelde echter tevens mee dat het zijn bedoeling is om elke consument een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop-ervaring te bieden. Gelet op de klacht in kwestie heeft hij dan ook maatregelen genomen om de klantenervaring te verbeteren en mogelijke verwarring te vermijden en heeft hij met name de webshopreclame en informatie betreffende verzendkosten aangepast.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat aan de rechterzijkant van de website in een grijze balk in grotere letters het volgende stond vermeld: “Gratis verzending Makkelijke retourzendingen”.

Zij heeft er tevens nota van genomen dat bovenaan de website in een witte balk naast een icoontje van een vrachtwagen vermeld staat “Gratis levering van alle bestellingen boven de 100 €”, maar dat naar deze informatie niet werd verwezen op de locatie waar de “Gratis verzending” claim werd gemaakt.

De Jury is van mening dat in casu de beperking op de alleenstaande claim “Gratis verzending” aan de rechterzijkant van de website onvoldoende duidelijk wordt gemaakt en dat deze aldus van aard is om de gemiddelde consument te kunnen misleiden.

Gelet op het voorgaande en op basis van artikels 3 en 5 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC Code), heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om de reclame te wijzigen, en bij gebreke daaraan de reclame niet meer te verspreiden.

Gevolg

Dienaangaande heeft de Jury er nota van genomen dat de adverteerder de website reeds heeft aangepast na ontvangst van de klacht en de alleenstaande claim “Gratis verzending” heeft verwijderd.

Adverteerder: SUPPLIES DISTRIBUTORS NV
Product/Dienst: Olympus webshop
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  08/06/2016