RTV – 31/08/2006

Beschrijving van de reclame

Tekst pancarte : Wil je duotickets winnen voor een film naar keuze in Utopolis in Mechelen, Turnhout, Lommel of Aarschot ? Sms dan vandaag het woord “film” naar 3024 (0,5euro per v/o bericht).

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is misleidend want aan elke deelnemer wordt 1 euro aangerekend in plaats van 0,50 euro zoals vermeld in de reclame. Blijkbaar wordt er niet alleen 0,50 euro aangerekend voor het berichtje dat men zelf verstuurd, maar tevens 0,50 euro voor het berichtje dat men ontvangt.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze reclame op bepaalde punten niet beantwoordt aan de GOF richtlijnen (punten B.2.1 en E) voor SMS/MMS/LBS-diensten die ondermeer bepalen dat:
- de dienstenprovider zijn identiteit dient te vermelden in de reclame, alsook een Belgisch telefoonnummer (dat een normaal niet-premium tarief heeft) zodat de eindgebruiker de dienstenprovider kan bereiken en waarop hij de nodige informatie kan krijgen omtrent de aangeboden dienst.
- de opgave van een verkort nummer en de prijsopgave dienen te geschieden door middel van een pictogram overeenkomstig het grafisch charter (zie bijlage).

Op basis van deze GOF richtlijnen heeft de Jury aan de adverteerder de aanbeveling gedaan om de reclame in kwestie te wijzigen door ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de GOF richtlijnen.

De adverteerder heeft bevestigd dat hij de aanbeveling zal naleven.

Adverteerder: RTV
Product/Dienst: Duotickets Utopolis
Media: TV
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid, Andere
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  31/08/2006