PROCTER & GAMBLE – 09/02/2009

Beschrijving van de reclame

Een spot toont een vrouw die een gloeilamp aan het vervangen is.
Een mannenstem vraagt: Hoe bespaar jij?.
Zij antwoordt: “Ik heb alle lampen in mijn huis vervangen door spaarlampen. Die kosten wel iets meer aan de kassa. Uiteindelijk bespaar ik tot 60€ op elke lamp.”

Vervolgens stapt ze van haar ladder om aan de afwas te beginnen en zegt:
“Voor de afwas ben ik overgestapt op Dreft. En het is waar wat ze zeggen: dat Dreft tot drie keer langer meegaat. Ook een goede besparing als je het mij vraagt.”

Mannenstem:“Wie kan rekenen, rekent op Dreft.”

Tenslotte verschijnt de Dreft mascotte in beeld die een muntstuk toont en in zijn zak steekt en zegt “Een tip om te besparen op afwasmiddelen: een fles Dreft gaat tot drie keer langer mee dan imitaties”.

Motivering van de klacht(en)

In deze reclame legt een dame uit dat zij bespaart dankzij spaarlampen die, hoewel ze meer kosten bij de aankoop, ervoor zorgen dat zij een besparing realiseert van 60 euro per lamp. Volgens de klagers is deze besparing te mooi om waar te kunnen zijn.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat hij contact heeft opgenomen met de Procter & Gamble zustermaatschappij die meer dan twee jaar geleden de Tv-spot in kwestie heeft ontwikkeld, maar dat deze spijtig genoeg niet voldoende informatie heeft kunnen terugvinden met betrekking tot de vraag van de consument over de 60 Euro besparing.

Hij bevestigde dat de spot werd stopgezet en er een nieuwe reclamecampagne voor Dreft van start is gegaan.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat de adverteerder contact opgenomen heeft met zijn zustermaatschappij die meer dan twee jaar geleden de Tv spot heeft ontwikkeld, maar dat u onvoldoende informatie kon terugvinden m.b.t. de vraag van de consument aangaande de 60 euro besparing dmv een spaarlamp.

Aangezien de spot verwijst naar 60 euro besparing met een spaarlamp teneinde de lijn te trekken naar de besparing dmv het gebruik van Dreft, doch er geen objectieve bewijzen voorhanden zijn om de beweringen m.b.t. de spaarlamp te staven, verzoekt de Jury u om deze spot ook in de toekomst niet meer te gebruiken onder deze vorm (art. 94/6 WHPC + art 3 en 5 ICC code).

De Jury heeft dienaangaande genoteerd dat de spot inmiddels niet meer wordt uitgezonden en dat er een nieuwe campagne van start is gegaan.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: PROCTER & GAMBLE
Product/Dienst: Dreft
Media: TV
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  09/02/2009