NATIONALE LOTERIJ – 12/10/2004

Beschrijving van de reclame

Een affiche toont de armen van een man in maatpak die een zakje met frieten vasthoudt in zijn ene hand en met de andere hand een frietje neemt. Het frietzakje bestaat uit biljetten van 500 euro. Slogan : “Word schandalig rijk”. Onderaan : “Euro Millions. Het nieuwe spel van de Nationale Loterij”.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame die het plezier van de rijkdom aanprijst is immoreel en provocerend t.a.v diegenen die het niet gemakkelijk hebben.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat het om een lanceringscampagne gaat voor een nieuw spel dat gericht is aan een jonge doelgroep (18-35 jarigen). De bedoeling van deze campagne bestaat erin deze doelgroep te interpelleren door hun taal en een van hun referentiepunten (zakje frieten) te gebruiken. De boodschap die gebracht wordt is de volgende : “indien u schandalig rijk zal zijn, zal u uw gewoonten niet veranderen, u zal ze alleen anders beleven”. Teneinde de perceptie van deze boodschap door de betreffende doelgroep te kennen, heeft hij een studie laten uitvoeren die aangetoond heeft dat de humor in deze boodschap goed begrepen werd. Op basis van deze studie heeft hij nog enkele visuele elementen die als choquerend konden aanzien worden, laten verwijderen. Hij benadrukte dat het dus geenszins de bedoeling is om de gevoeligheden te raken of om een ironische boodschap te brengen.

Jurybeslissing

Rekening houdend met het feit dat het product in kwestie (een nieuw spel) wettelijk toegankelijk is voor het grote publiek en dat de visual duidelijk getemperd wordt door de woorden “word schandalig rijk”, heeft de Jury gemeend dat het spottend karakter van deze boodschap vermijdt dat men dit letterlijk zou opvatten als zijnde denigrerend t.a.v. armoede. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: NATIONALE LOTERIJ
Product/Dienst: Euro Millions
Media: Affiche
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  12/10/2004